Връзки за достъпност

Извънредни новини

Решението за Северна Македония е в парламента. Няма насрочено заседание


Председателката на комисията по външна политика в парламента Венцислава Любенова ("Продължаваме промяната").
Председателката на комисията по външна политика в парламента Венцислава Любенова ("Продължаваме промяната").

Проект за двустранен протокол между България и Северна Македония е внесен в Комисията по външна политика в парламента. Все още не е насрочено заседание, на което да бъдат обсъдени документът и т.нар. френско предложение за спора между София и Скопие.

Комисията по външна политика има ключова роля за взимането на решения във връзка с политиката на България спрямо Северна Македония. Миналата седмица правителството прие решение, което предвижда всяко предложение на Европейския съюз по темата да се изпраща незабавно на парламентарната комисия.

Брюксел предлага българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Този вариант стана известен като „френско предложение“, защото идва по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

България разчита исканията ѝ да бъдат отразени в три свързани документа - Преговорна рамка, Заключения на Съвета на ЕС и Протокол от съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г., съобщи Министерството на външните работи в неделя.

Проект на протокол към договора от 2017 г. вече е внесен в секретариата на Комисията по външна политика в парламента. Депутатите могат да се запознаят с проекта лично в сградата на Народното събрание и нямат право да разгласяват съдържанието му, казаха народни представители пред Свободна Европа.

Протоколът се споменава в т. нар. френско предложение, с което Свободна Европа разполага. То предвижда изпълнението на Договора за приятелство между България и Северна Македония от 2017 г., както и двустранният протокол за прилагането му, да бъде включено в преговорната рамка на Скопие за членство в ЕС.

Все още обаче не е насрочено заседание на депутатите от външната комисия, на което българската позиция по френското предложение да бъде обсъдена, съобщиха от пресцентъра на парламента пред Свободна Европа. Заседанието трябва да бъде насрочено от председателя на комисията Венцислава Любенова от „Продължаваме промяната“ (ПП).

Свободна Европа опита да се свърже с Любенова чрез пресцентровете на ПП и на партия „Волт“ на Настимир Ананиев, в която тя членува, но до публикуването на текста не получихме отговор от нея.

„Към момента няма насрочено заседание“, потвърди пред Свободна Европа Стоян Михалев от „Демократична България“, който е член на външната комисия. Той добави, че не очаква въпросът да бъде решен преди края на френското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на месеца.

„Нито имам представа кога ще се проведе, нито дали изобщо ще се проведе [заседание]“, каза Даниел Митов от ГЕРБ, който също е член на външната комисия в парламента. По думите му „очевидно се цели бавене на процеса.“

В неделя Министерството на външните работи призова комисията по външна политика да проведе заседание по темата незабавно. Външното министерство посочи, че това е задължително условие, за да може да се изготви официалната българска позиция по т.нар. френско предложение, която да бъде представена на европейско ниво.

В понеделник постоянните представители на държавите от ЕС ще се срещнат в Люксембург. Предвижда се на срещата да бъде обсъдено т.нар. френско предложение. България също трябва да представи позицията си. След това външните министри на държавите от ЕС ще обсъдят въпроса. Очаква се това да стане във вторник. Ако има съгласие, в сряда ще се проведе политическа Междуправителствена конференция на най-високо равнище на страните от ЕС, заедно със Северна Македония. Там Скопие ще научи официално какви са решенията на страните членки.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Европейското предложение за преодоляване на ветото дойде на фона на политическа криза в България. Тя започна, след като Слави Трифонов изтегли партията си „Има такъв народ“ от управляващата коалиция. Един от аргументите му беше политиката на България към Северна Македония.

XS
SM
MD
LG