Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството оставя на парламента всички решения за Северна Македония


Кирил Петков
Кирил Петков

По предложение на премиера Кирил Петков Министерският съвет реши всяко предложение в Брюксел, както и всяко действие на България по темата за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС да се обсъждат и решават задължително от депутатите в Народното събрание.

Премиерът каза, че така се избягват „всякакви спекулации, че настоящото правителство ще направи каквото и да било по темата за Република Северна Македония и нейната европейска интеграция, а по нея ще работи единствено българският парламент“.

Петков съобщи, че ще предложи това решение на кабинета преди началото на редовното му заседание в сряда и потвърди, че правителството го е приело на изявлението си след него.

В същото време в Народното събрание се провежда изслушване на министъра на външните работи Теодора Генчовска, която обвинява Кирил Петков, че води „двойна политика“ спрямо преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

По-рано ГЕРБ-СДС съобщи, че внася вот на недоверие срещу правителството с премиер Петков.

Петков предлага парламентът да взема всички решения

Според решението всяко предложение от страна на Европейския съюз, включително от Френското председателство, държава членка или Европейската комисия, свързано със Северна Македония, трябва да се изпрати незабавно на Комисията по външна политика на парламента от постоянното представителство на България в Брюксел.

Освен това всички представители на България в ЕС не могат да дават съгласие по темата за започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС и трябва да имат отрицателно отношение по подразбиране към всякакви промени, които се различават от рамковата позиция на България. Когато Народното събрание реши да отхвърли нещо по темата, те трябва да предадат отрицателното решение в Брюксел.

„Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда. Ако има отрицателно решение (от Народното събрание), автоматично да се дава отрицателен отговор“, обобщи Петков текста на решението.

Парламентът изслушва Генчовска заради обвиненията в "двойна политика"

По същото време в сряда в Народното събрание се провежда изслушване на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя е от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и от месеци казва, че премиерът Кирил Петков води двойствена политика спрямо Северна Македония.

Решението да бъде изслушана Генчовска в началото на днешното редовно заседание беше взето с гласовете на новото опозиционно мнозинство в Народното събрание. Това включва ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ", откакто партията напусна управляващата коалиция по решение на лидера ѝ Слави Трифонов.

На изслушването в сряда депутатите имат очакването, че тя ще даде засекретени доказателства за обвиненията на ИТН, че Петков води двойствена политика по темата със Северна Македония.

Това е и една от двете причини, които лидерът на ИТН Трифонов даде за изтегляне от управляващата коалиция.

Как стигнахме дотук

Кирил Петков неколкократно отрече обвиненията и повтори, че следва одобрената от парламента рамкова позиция. Той повтаря и че Народното събрание ще вземе решение дали да се вдигне ветото, а не той или министрите.

Генчовска обаче го обвинява, че я е държал в изолация по този въпрос и е обсъждал с европейски лидери стъпки за вдигане на ветото. Петков нарича това фалшиви новини.

Миналата седмица той се срещна с еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи и двамата потвърдиха, че няма договорка да вдигане на ветото. В събота германският канцлер Олаф Шолц също каза, че все още няма договорка.

През 2019 г. България наложи вето на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Според подписано споразумение между двете страни Северна Македония трябва да изпълни няколко изисквания, за да вдигне София ветото. Петков каза, че работи именно за това ЕС да стане гарант за изпълнението на тези искания. Сред тях са вписването на българите в конституцията на Северна Македония, прекратяване на езика на омразата и изясняване на исторически спорове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG