Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борисов потрива ръце доволен." Кой печели от решението на Трифонов да напусне коалицията


Слави Трифонов. Снимката е архивна.
Слави Трифонов. Снимката е архивна.

Слави Трифонов изтегли партията си от управляващата коалиция. Кой печели от това? Точно тези, с които „Има такъв народ“ твърдеше, че се бори, казват експерти.

Напускането на управлението от „Има такъв народ“ (ИТН) е логичен завършек на „студената война“ между партията и останалите формации в коалицията. От решението на Слави Трифонов ще спечелят ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, а останалите партии в управлението и самата ИТН вероятно ще са губещи.

Това са изводите на двама анализатори, с които Свободна Европа говори - преподавателят по политически науки в Софийския университет доц. Даниел Смилов и социологът от Института по философия и социология към БАН доц. Петър Чолаков.

„Това носи полза на тези формации, които не са част от управлението – ГЕРБ, „Възраждане“, в някакъв смисъл и партията на Стефан Янев [„Български възход“]”, каза Чолаков. “Бойко Борисов според мен потрива ръце доволен.”

Тази партия действа по такъв начин, че реабилитира ГЕРБ и ДПС в очите на избирателите.
Даниел Смилов

„Ако дръпнем чертата, всичко, което [ИТН] е направила в управлението, тази битка с корупцията, за която говори, на вълната на която дойде на власт, всъщност не се случва“, каза Смилов. „Напротив, тази партия действа по такъв начин, че реабилитира до голяма степен ГЕРБ и ДПС в очите на избирателите.“

„Напълно очаквано“

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в сряда, че изтегля партията си от управляващата коалиция. Той се мотивира с политиката към Северна Македония и начина, по който се харчат държавни пари. Последваха обвинения от премиера Кирил Петков и други членове на „Продължаваме промяната“ (ПП), че представители на ИТН спъват борбата с корупцията и настояват за повече пари за пътни ремонти, които да бъдат дадени на близки до ГЕРБ фирми, сега разследвани за злоупотреби. Партията на Трифонов отрича.

Това обаче не е първият спор в управляващата коалиция, в който ИТН е в главната роля. През април изглеждаше, че гласуването за управител на БНБ е възможна причина за разпадане на коалицията. Тогава ИТН издигнаха своя депутат и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански. От ПП предложиха председателя на парламентарната си група Андрей Гюров, след като около Каримански се появиха съмнения заради миналото му, свързано с „Инвестбанк“.

Бяха като един таралеж в гащите на сегашната управляваща коалиция.
Петър Чолаков

„И в предишните парламенти от ИТН показаха, че трудно се преговаря с тях“, каза Петър Чолаков. „Грубо казано, бяха като един таралеж в гащите на сегашната управляваща коалиция.“

„ИТН се беше позиционирала като вътрешна опозиция“, каза Даниел Смилов. „Всички очакваха, че ако дойде нещо такова като разклащане на коалицията, то ще дойде от ИТН и Слави Трифонов.“

И двамата анализатори смятат, че решението на Трифонов да изтегли ИТН от управляващата коалиция е „напълно очаквано“ и не представлява „кой знае каква изненада“.

„Далеч от истината“

Слави Трифонов посочи два аргумента за оттеглянето на партията си от коалицията. Обвиненията му бяха, че от една страна от ПП са „захвърлили“ националните интереси спрямо Северна Македония, а от друга, че министрите от партията водят държавата „към фалит“. Кирил Петков и Асен Василев отрекоха и двете обвинения.

Според Петър Чолаков обаче тези аргументи нямат никакво значение.

Това, което ги е накарало да излязат, е че виждат, че губят електорална подкрепа.
Петър Чолаков

„Това, което ги е накарало да излязат, е че виждат, че губят електорална подкрепа и се опитват да направят нещо различно“, каза той.

Даниел Смилов смята, че аргументите на Трифонов за оттеглянето от коалицията не са убедителни.

„По Северна Македония това, което изговаря ИТН, е много далеч от истината“, каза той и добави, че въпросът с харченето на парите „не е нещо, което да свали една коалиция. Могат да се водят преговори, да се види кой е прав за парите, кой не.“

ПП от своя страна обвиниха представители на ИТН, че са пресекли тяхната „червена линия“ - нулева толерантност към корупцията. Премиерът и финансовият министър твърдят, че партията на Слави Трифонов саботира реформата на антикорупционната комисия и се опитва да изхарчи милиарди левове държавни пари непрозрачно.

В този спор Даниел Смилов вижда „разликата между антикорупционните претенции и действията на ИТН“.

„Стана ясно, че в пътищата има много тежък корупционен проблем“, каза той. „Не може да има поръчки, които са правени заобикаляйки закона, дадени са пари авансово, без срещу тях да има резултат, и ИТН да се превърне в лобист за увеличаване на средствата, които да се дадат точно на тези фирми, които са участвали в тези процедури.“

Петър Чолаков гледа на обвиненията между партиите на Кирил Петков и Слави Трифонов като на „комуникационна война“.

„Тази война беше студена война по времето, когато ИТН бяха част от тази коалиция. Сега обвиненията са взаимни“, каза той и добави, че не изключва възможността да има „корупционни практики“, но въпросът е защо досега коалиционните партньори на ИТН не са забелязали това.

„Печелят ГЕРБ и ДПС“

Кой печели от решението на ИТН да напусне коалицията? Според Даниел Смилов и Петър Чолаков това са партиите, които сега не са в управлението.

„Печелят ГЕРБ и ДПС. Защото индиректно те могат да кажат – ето, провалиха се”, каза Смилов. „Този аргумент може да е фалшив, но те получават възможност да го използват в публичното пространство.”

„Това носи полза на тези формации, които не са част от управлението – ГЕРБ, „Възраждане“, в някакъв смисъл и партията на Стефан Янев [„Български възход“]”, каза Чолаков. “Бойко Борисов според мен потрива ръце доволен.”

Според социолога партията на бившия премиер има интерес да чака одобрението към управляващите сега да падне още, за да се увеличи тежестта ѝ в евентуален следващ парламент.

ИТН влезе в политиката с обещание за борба с корупцията и с “модела ГЕРБ”, отбеляза Даниел Смилов.

“Но ако дръпнем чертата, всичко, което е направила в управлението и в трите парламента, в които е била, тази битка с корупцията, за която говори, на вълната на която дойде на власт, всъщност не се случва. Напротив, тази партия действа по такъв начин, че реабилитира до голяма степен ГЕРБ и ДПС в очите на избирателите”, добави той.

Като примери той посочи проваления избор на управител на БНБ и блокирането на реформата на антикорупционната комисия, за което от ПП твърдят, че е по вина на ИТН. Смилов не изключи възможността в бъдеще ИТН да влезе в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Те всъщност се опитват да се разправят главно със своите коалиционни партньори – нападат ги, тиражират истории, които всъщност тръгват от медии, близки до ДПС и ГЕРБ.
Даниел Смилов

“А и множеството атаки, най-вече срещу техни партньори – ако обърнете внимание, основните фигури, които нападат през цялото време, са или от ПП, или от ДБ”, каза още Смилов. “Това е много странно поведение – вместо техните опоненти да са в центъра на вниманието им, те всъщност се опитват да се разправят главно със своите коалиционни партньори – нападат ги, тиражират истории, които всъщност тръгват от медии, близки до ДПС и ГЕРБ.”

Конфликтът между ИТН и лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев е още от времето на служебното правителство, когато Тошко Йорданов от ИТН обвини от парламентарната трибуна Асен Василев в кражба на интелектуална собственост. Василев отрече и по-късно заведе дело за клевета срещу зам.-председателя на ИТН.

Тогава представители на ИТН влязоха в конфликт и с представители на ДБ покрай преговорите за съставяне на правителство след изборите на 11 юли, когато партията на Слави трифонов беше първа политическа сила. Тогава съпредседателят на ДБ Христо Иванов видя заплаха от “дългата ръка на ДПС” в блокираните преговори за кабинет, а ИТН го обвини за провала им.

„Нямат големи шансове“

Губещи от поведението на ИТН ще са самите те, но и доскорошните им коалиционни партньори, смятат Чолаков и Смилов. И двамата не очакват правителството на Кирил Петков да издържи дълго, без да има подкрепата на ИТН в парламента.

Кирил Петков вече изрази намерение да търси подкрепа от отделни депутати от ИТН. За да има мнозинство в парламента, му трябват още 12 гласа. Смилов и Чолаков не очакват Петков да ги намери.

“Ще е цяло чудо, ако се случи, но да речем, че има такъв вариант”, каза Смилов.

“Това е изключително несериозно”, каза Чолаков.

“Нямат много големи шансове да оцелеят” като правителство, каза Петър Чолаков. “Според мен просто не се получи спойката между тях. Не че сме имали големи очаквания, че ще се сработят ДБ, ПП, БСП и ИТН, защото това са четири наистина много различни формации.”

Правителството на Кирил Петков управлява от декември 2021 г. През първите 6 месеца имаше редица конфликти между четирите партии в управляващата коалиция.

XS
SM
MD
LG