Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фалшиви новини". Петков и ЕС отрекоха, че ветото за Северна Македония се вдига


Оливер Вархеи и Кирил Петков отрекоха, че в преговорите за вдигане на ветото, наложено от България върху процеса за присъединяване на С. Македония към ЕС е настъпила промяна
Оливер Вархеи и Кирил Петков отрекоха, че в преговорите за вдигане на ветото, наложено от България върху процеса за присъединяване на С. Македония към ЕС е настъпила промяна

За да вдигне наложеното вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС България иска спазване на рамковата позиция, приета от парламента, включването на българите в конституцията на Скопие, както и спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и това не се е променило. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи в София.

„Това са били нашите дискусии и преди и сега. Работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия“, каза Петков. Той отхвърли твърденията на „Има такъв народ“, че под негово ръководство страната е водила „паралелна“ външна политика спрямо Скопие. Това беше един от поводите, заради които лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че ИТН излиза от управляващата коалиция и „изтегля“ четиримата нейни представители от правителството.

„Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да изведе политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това, и да каже какво точно е имал предвид”, каза още Петков.

За липсата на промяна в преговорите и липсата на постигнато споразумение между София и Скопие потвърди и еврокомисар Вархеи. Той припомни, че това e четвъртото му посещение в страната за последните шест месеца и че през това време са били търсени решения, които да придвижат процеса по присъединяване на Северна Македония напред.

„Опитвам се да намеря решение и това, че се връщам отново и отново, означава, че още не съм открил решение“, каза еврокомисарят и определи ситуацията като „изнервяща“ за него и останалите представители на ЕС, участващи в процеса. Той потвърди, че провежда срещи и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и че по време на посещението си в София се е срещнал с външната министърка Теодора Генчовска и му предстои среща с президента Румен Радев.

„Все още ми липсва подкрепата на една държава членка и това е България“, каза още Вархеи по повод начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

В сряда Трифонов обвини Петков в „национално предателство“, тъй като е вземал „решения против волята на българския народ“ в опит да бъде свалено ветото, което България наложи върху началото на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

В четвъртък в интервю за бТВ външният министър Теодора Генчовска каза, че в министерството има налични паметни записки за срещи, които Петков е водил с европейски дипломати по темата Северна Македония. Тя изтъкна, че от разговори с „представители на европейски институции“ е станало ясно, че премиерът е давал „други сигнали“, различни от официалната позиция на България.

„Има паметни бележки, всичките с гриф, когато е необходимо, пред органите, които трябва могат да бъдат показани“, каза Генчовска.

В сряда подобна теза изказа и председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Напрежението между двете формации за Северна Македония се трупа от месеци, през които представителите на партията на Трифонов и самият лидер многократно обвиняваха Петков в дадени обещания за вдигане на ветото.

Премиерът определи твърденията като неверни и единственият начин да „клатиш коалицията и да получаваш политически кредит е да играеш тази националистическа карта“. Той посочи още, че през последните седмици изцяло се е оттеглил от темата и работата е била в ръцете на министър Генчовска.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG