Връзки за достъпност

Извънредни новини

Слави Трифонов каза, че изтегля министрите на ИТН и слага край на управляващата коалиция


Слави Трифонов направи изявление във фейсбук профила си в сряда следобяд.
Слави Трифонов направи изявление във фейсбук профила си в сряда следобяд.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Той направи това в изявление в личната си фейсбук страница в сряда следобед.

„От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония“, каза той.

След изявлението от пресцентъра на Министерски съвет казаха за Свободна Европа, че към 16:30 часа няма входирани оставки.

В близо 8-минутно видео Трифонов описа причините да оттегли подкрепата си за коалицията между ИТН, „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“.

„Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две – Македония и факта, че в държавата вече няма пари“, каза той.

Според него финансовият министър Асен Василев и министър-председателят Кирил Петков не се справят, поради което коалицията не работи. Той каза, че премиерът взима самосиндикални решения и води различна политика спрямо Северна Македония от тази на българския парламент и външно министерство.

За Василев той каза, че харчи „всичките пари“ на държавата еднолично и екпериментира с тях.

„Никой няма право да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил „Харвард“, а да е завършил междугалактическия институт“, каза Трифонов.

По думите му повод за оттеглянето на министрите на ИТН стана гласуването на актуализацията на бюджета от Министерския съвет в сряда. Тримата министри от ИТН напуснаха заседанието, а четвъртият не беше там от начало.

Трифонов каза, че депутатите на ИТН няма да подкрепят изцяло новия бюджет, а само частта със социалните мерки и пенсиите.

„Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха“, каза той.

47-ото Народно събрание с премиер Кирил Петков управлява България от средата на декември 2021 г. През първите 6 месеца имаше редица конфликти между 4 коалиционни партньори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG