Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът прие актуализацията на бюджета. Трима министри от ИТН напуснаха заседанието


Кирил Петков представи основните мерки в актуализацията на бюджета преди заседанието.
Кирил Петков представи основните мерки в актуализацията на бюджета преди заседанието.

Актуализацията на бюджета беше приета от Министерски съвет и ще бъде внесена още в сряда в Народното събрание. Това каза пред журналисти министърът на електронното управление Божидар Божанов след редовното заседание на кабинета, което приключи в ранния следобяд в сряда.

Приет без ИТН

Трима от министрите на „Има такъв народ“ са напуснали заседанието, защото са им били отказани средства за увеличение на заплатите на служителите във външно министерство и допълнителни 2 млрд. лв. за пътищата в страната, съобщи Дневник.

Александър Николов, четвъртият министър на партията на Слави Трифонов, не е е присъствал на заседанието.

Засега министрите от „Има такъв народ“ не са обявили официално мотивите на решението си да напуснат заседанието на кабинета.

Божанов (ДБ) отрече да е имало скандал на заседанието, а само „обсъждания“.

Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) каза пред БНР по-рано в сряда, че правителството не е застрашено и актуализацията на бюджета ще бъде приета.

"Просто колегите да си изяснят чисто партийно каква е тяхната позиция и те заради това отидоха в парламента или не знам къде, за да направят такава среща. Не, правителството не е застрашено. Бюджетът ще бъде приет".

Проданов допълни, че няма "орязани" пари за нито едно министерство.

Какво е новото в бюджета

Преди заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков очерта какви са основните мерки, заложени от правителството в настоящата актуализация.

„Увеличават се пенсиите с 60 лева, плюс 10%. Таванът на пенсиите става 2000 лева. През последните 12 месеца минималната пенсия се е покачила от 300 лева на 467 лева“, каза Петков.

Заложена е и възможност бензиностанциите да намалят цената на обикновения дизел и бензин с 25 стотинки на литър.

„От това ще може да се възползва всеки българин с българска регистрация на автомобила. Няма да помагаме на хората, които преминават през България“, обясни Петков.

Сред мерките са още освобождаване на електрическата енергия и втечнения газ от акциз, намаляване на ДДС ставката на парното на 9%, нулева ДДС-ставка за хляба и облекчаване на данъчните плащания за младите работещи семейства.

„Тези мерки са безпрецедентни“, каза Кирил Петков. Той отрече те да са „проинфлационни“, защото крайният дефицит остава 4,1%.

„Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда“, каза министър-председателят.

Защо се налага

Актуализацията на бюджета се прави заради нови антикризисни мерки. Те бяха представени от представители на управляващата коалиция заедно в средата на май, а при първите експертни коалиционни срещи партньорите не показваха различия помежду си, припомня Дневник.

Проектът за бюджетната актуализация беше публикуван в понеделник следобед, след което ИТН започна да изразява различни критики към него.

Актуализацията сега трябва да мине на първо и второ четене в Народното събрание, като финансовият министър Асен Василев каза, че се надява това да стане още тази седмица.

Очаква се новият бюджет да влезе в сила от 1 юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG