Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН опитва да отложи плана за въвеждане на еврото, за да се направи "анализ на ефектите"


Любомир Каримански е депутат от "Има такъв народ".
Любомир Каримански е депутат от "Има такъв народ".

"Има такъв народ" ще направи опит да отложи задействането на плана за въвеждане на еврото след анализ на ефектите, съобщава Дневник. Националният план беше одобрен преди 4 дни, на 27 май, на заседание на Министерския съвет.

Трима депутати от партията на Слави Трифонов - председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, председателят на парламентарната група Тошко Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева са внесли проекторешение, в което е записано, че планът ще бъде приложен едва след приемането от Народното събрание на стратегически документ - анализ на ефектите от единната европейска валута.

На заседанието в петък депутатите от ИТН, както и тези от БСП, са гласували против приемането на плана. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също се обяви против задействането на плана. Тя каза, че социалистите не са против приемането на еврото, но искат това да стане след много сериозен задълбочен анализ върху икономиката и доходите.

От четиримата коалиционни партньори „за“ приемането на плана са гласували само „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, което означава, че и тази тема се превърна в поредния източник на различия сред управляващите.

Заложеният срок за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 г. По думите на вицепремиера Асен Василев приемането на плана е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Ще продължат и обществените и експертни дискусии за присъединяването на България в еврозоната.

„Има такъв народ“ обаче казват, че трябва първо да се изготви стратегически документ, а след това да се приложи технически и оперативен план за изпълнението на целите, залегнали в документа.

Според Василев трябва да се даде време на банките и другите финансови институции да се подготвят за преминаването към новата валута и приемането сега на плана е единственият начин да се спази датата 1 януари 2024 г.

С това проекторешение "Има такъв народ" в действителност има шанс да забави целия процес, пише още Дневник. Първо, планът не може да бъде задействан докато решението се разглежда от парламента, и второ - ако бъде прието, това допълнително може да удължи времето за прилагането му.

Решението ще се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината присъстващи депутати. Очаква се то да не бъде подкрепено и от "Възраждане", които вече казаха, че ще се опитат да инициират референдум за еврото.

Планът, който министрите приеха в петък е достъпен публично от лятото на 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG