Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-важно е да има широко съгласие". Решението за Северна Македония ще бъде взето от парламента 


Лена Бориславова
Лена Бориславова

Решението дали България ще вдигне ветото си, наложено над преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), задължително ще бъде гласувано от Народното събрание. Това увери в петък вечерта Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

“Обединихме се, че за нас най-важно е да има широко съгласие по темата за Република Северна Македония, поради което се препотвърди обещанието, което сме дали цялата коалиция, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание”, каза Бориславова след края на коалиционен съвет по темата в Министерския съвет.

Заседанието беше свикано след призива от Петков към президента Румен Радев за свикване на Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) във връзка с преговорите между София и Скопие.

По думите на Бориславова, цитирани от БТА, до момента не е имало разговор между премиера и държавния глава по темата, но “двамата са ви диалог”. “Това няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес”, добави тя.

“Когато имаме решение и доклад на Министерството на външните работи, в който се отчита напредък по българската позиция, тогава ще имаме и предложение към Народното събрание. На този етап не сме там”, добави Бориславова.

В събота председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира пред Нова телевизия, че дори и след коалиционния съвет по темата партията му остава неспокойна за действията на София спрямо Скопие.

По думите му от "Продължаваме промяната" са си позволили да водят разговори за Северна Македония, които не е трябвало да правят. Той твърди, че представители на коалиционните му партньори са давали обещания пред европейски дипломати, но без да уточнява нито какви са били те, нито откъде точно идва натискът за премахване на ветото.

"Решението е в разговорите". Новият път на България и Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

"Работим на база подписано коалиционно споразумение. Спазват ли го, няма проблем. Не го ли спазват, последиците ще са при тях", каза Йорданов.

Той определи като "трудно реализирума на практика" идеята на "Демократична България"за вдигане на българското вето, ако Европейската комисия поеме гаранции, че исканията на България ще се изпълнят от Северна Македония.

България е единствената страна в ЕС, наложила вето на началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС. Това стана през ноември 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Сред посочените тогава аргументи бяха езикът на Северна Македония и лошата оценка на София за спазването на Договора за добросъседство между двете държави.

През януари на друго заседание на КСНС партиите и президента се обединиха около позиция, в която се залага искане за „конкретни резултати“, за да бъде премахнато ветото. Тогава Кирил Петков каза, че в рамките на „реалистичен“ период от шест месеца ще се работи за разрешаването на спора между двете страни.

В четвъртък Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на Европейския съюз да за почне преговори със Северна Македония и Албания за членство в блока. Като допълнителен мотив затова беше посочена и войната в Украйна и опита за изолирането на руското и китайско влияние върху политиката и икономиката на двете страни.

В доклада за Северна Македония имаше и призив за помирение между София и Скопие във връзка със споровете около общата история на двете страни, което е заложено и в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG