Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една депозирана и една обещана оставка от министрите на ИТН. Партията е готова да управлява


Министърът на спорта Радостин Василев (вляво) каза, че ще депозира оставката си в петък сутрин. Това вече направи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов
Министърът на спорта Радостин Василев (вляво) каза, че ще депозира оставката си в петък сутрин. Това вече направи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов

24 часа след като Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ (ИТН) напуска управляващата коалиция, само един министър от квотата на партията депозира своята оставка. Това беше вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

През деня друг от министрите на партията – този на спорта, Радостин Василев каза, че ще депозира своята оставка в петък сутринта. До четвъртък вечер няма яснота кога подобни стъпки ще предприемат външната министърка Теодора Генчовска, която по-рано днес имаше среща с еврокомисаря Оливер Вархеи и даде интервю за голяма телевизия, както и министърът на енергетиката Александър Николов, който е на работно посещение в чужбина.

В сряда вечер Трифонов обяви, че освен напускането на коалицията, той „изтегля“ министрите на ИТН от кабинета на Кирил Петков. В четвъртък депутати на партията, включително и нейният зам.-председател Тошко Йорданов, обясниха, че това означава, че министрите ще подадат оставки.

Заедно с това от партията декларираха, че няма да подкрепят нови предложения от страна на „Продължаваме промяната“ за състава на действащия Министерски съвет и са готови да излъчат свой кабинет на малцинството, ако получат мандат.

Пред журналисти в парламента Йорданов каза, че ИТН няма да води преговори за продължаване на коалицията с останалите три партии, в които досега си партнираше.

„Това правителство приключва. Оттам нататък какво ще се случи… Не съм врачка. В момента това положение е нетърпимо, по този начин няма да продължи. И дори по-нататък нещо да се случи, няма да е при тези условия“, каза Йорданов.

В четвъртък сутрин председателката на 45-тото и 46-тото Народно събрание Ива Митева, член на ИТН, каза, че от партията не искат провеждане на нови избори, които в момента „не са нужни“, а сега „дори са опасни“.

Тя каза, че от ИТН искат нов кабинет, в който да не присъстват премиерът Петков и вицепремиерът Асен Василев, които определи като „проблем“.

„Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо“, каза тя.

Митева допусна и вариант, в който да бъде съставено правителство на малцинството, което да бъде излъчено с мандат на ИТН, ако такъв бъде връчен от президента. Тя подчерта, че ИТН няма да подкрепи ново правителство с мандат на ПП или с мандат на ГЕРБ в състава на настоящия парламент.

Митева каза, че не допуска вариант, в който депутати от партията на Трифонов ще подкрепят настоящия кабинет. Тя отхвърли и възможността министрите от квотата на партията ѝ да останат част от настоящото правителство.

След като Трифонов обяви напускането на управляващата коалиция в сряда, премиерът Петков и други представители на ПП допуснаха възможност, в която депутати от ИТН ще продължат да подкрепят настоящия кабинет. От най-голямата партията определиха твърденията на Трифонов за манипулативни и на свой ред обвиниха представители на ИТН в корупционни практики и спъване на реформи.

Другите коалиционни партньори БСП и „Демократична България“ обявиха, че остават част от коалицията и подкрепят цялостта на правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG