Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тласкаме България към хаос". БСП и "Демократична България" остават в коалицията


Корнелия Нинова и Христо Иванов
Корнелия Нинова и Христо Иванов

БСП и „Демократична България“ остават в управляващата коалиция и са против нови избори, защото те ще предизвикат хаос в България. Това казаха лидерите на две от формациите в управляващата коалиция в сряда.

По-рано през деня председателят на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край.

„Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Какво следва? Тласкаме България към избори, към хаос, към управление с плаващи мнозинства? Ако човек сериозно се отнася към това да представляваме хората, които са ни избрали, ние сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос: „Какво следва оттук нататък?“ и като видим, че следва само още повече агония, да седнем на сериозен разговор.“

Иванов призова ИТН да се върнат на масата за преговори и каза, че още не е късно за това.

Подобна беше оценката на председателката на БСП Корнелия Нинова.

„Избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народно събрание, което да взима решения, неизвестност и несигурност“, каза Нинова на пресконференция в сряда вечер. „Не можем да допуснем това да стане.“

Нинова добави, че БСП подкрепя политиката на премиера Кирил Петков за борба срещу корупцията и „модела ГЕРБ“. Тя каза още, че партията подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия.

Премиерът съобщи, че партията му е предложила настоящия министър на вътрешните работи да оглави КПКОНПИ в сряда. По думите му ИТН не са подкрепили предложението и не са посочили аргументи за това.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов каза във видео изявление в сряда, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Премиерът Кирил Петков отговори, че е готов да ръководи правителство на малцинството и ще разчита на подкрепа от отделни депутати от ИТН.

В изявление премиерът обвини представители на ИТН, че спъват реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и саботират избора на Рашков за неин ръководител. По думите му ИТН настояват повече пари в бюджета на регионалното министерство да бъдат дадени на близки до предишните управляващи от ГЕРБ строителни фирми, които сега са разследвани за злоупотреби.

Регионалното министерство е ръководено от Гроздан Караджов от квотата на ИТН в правителството. Той отрече тези обвинения.

По-рано Трифонов посочи като причини за оттеглянето на партията си от коалицията позицията на „Продължаваме промяната“ по отношение на Северна Македония и „факта, че в държавата вече няма пари“.

„Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ имат общо 109 депутати в 47-ото Народно събрание. За да имат мнозинство им трябват още 12 места.

Правителството на Кирил Петков управлява от декември 2021 г. През първите 6 месеца имаше редица конфликти между четирите партии в управляващата коалиция.

Как реагира опозицията?

От опозиционните партии само проруската „Възраждане“ коментира изявлението на Слави Трифонов. Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че е готов да разговаря за бъдещо управление с други партии, стига те да са съгласни да изпълнят пет условия, сред които отмяна на плана за въвеждане на еврото, „предоговаряне“ на членството на България в ЕС, референдум за членството в НАТО и отмяна на санкциите срещу Русия.

ГЕРБ и ДПС до момента не са коментирали кризата в управляващата коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG