Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков е готов за правителство на малцинството и разчита на подкрепа от депутати от ИТН


Калина Константинова, Бойко Рашков, Кирил Петков и Асен Василев
Калина Константинова, Бойко Рашков, Кирил Петков и Асен Василев

Премиерът Кирил Петков е готов да ръководи правителство на малцинството и ще разчита на подкрепа от отделни депутати от „Има такъв народ“ (ИТН).

Това стана ясно на пресконференция на ръководството на „Продължаваме промяната“ (ПП) в сряда. Тя се проведе след като лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край.

„Правителство на малцинството в този случай е много по-добре от едно правителство, на което му се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба срещу корупцията се спира, когато имаме кандидат като министър [Бойко] Рашков“, каза Кирил Петков.

„Аз вярвам, че в ИТН има хора, които също са срещу корупцията“, добави премиерът. „Вярвам, че има потенциал в депутатите на ИТН да подкрепят това правителство“

„Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ имат общо 109 депутати в 47-ото Народно събрание. За да имат мнозинство им трябват още 12 места. Петков каза, че не знае дали 12 депутати от ИТН биха подкрепили кабинета, но се надява да получи подкрепа и от повече.

Премиерът обвини представители на ИТН, че спъват реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и саботират избора на сегашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за неин ръководител.

По думите на премиера ИТН настояват за повече пари в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), които да бъдат дадени на близки до предишните управляващи от ГЕРБ строителни фирми, които са разследвани за злоупотреби. Регионалното министерство е ръководено от Гроздан Караджов от квотата на ИТН в правителството.

„В единия момент искаме 6 млрд. общ бюджет на МРРБ, в другия момент не искаме да имаме реформирани КПКОНПИ, в третия момент имаме личност като министър Рашков, който е готов да застане начело на тази организация и те казват „просто не“. Е, няма как да стане“, каза Петков.

По-рано в четвъртък лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Като причини той посочи позицията на „Продължаваме промяната“ по отношение на Северна Македония и „факта, че в държавата вече няма пари“.

По думите на Трифонов повод за оттеглянето на министрите на ИТН е гласуването на актуализацията на бюджета от Министерския съвет в сряда. Тримата министри от ИТН напуснаха заседанието, а четвъртият не беше там от начало.

Кирил Петков каза, че при актуализацията регионалният министър Гроздан Караджов от квотата на ИТН е поискал увеличение на бюджета на ръководеното от него министерство с 3,6 млрд. лева. Свободна Европа опита да се свърже с Караджов, но той не отговори на позвъняванията. Пред бТВ той отрече обвиненията на Петков и го обвини в лъжи.

Правителството на Кирил Петков управлява от декември 2021 г. През първите 6 месеца имаше редица конфликти между четирите партии в управляващата коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG