Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията иска оставка на кабинета и избори, но засега няма да внася вот на недоверие


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и лидерите на ДПС и "Възраждане" Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и лидерите на ДПС и "Възраждане" Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов

Опозиционните партии в парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ засега няма да внасят вот на недоверие срещу правителството, но очакват неговата оставка. Това стана ясно от изказвания на техни представители в четвъртък.

В сряда лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията излиза от управляващата коалиция и „изтегля“ министрите си от кабинета заради финансовата политика и воденето на „задкулисни преговори“ за вдигането на ветото на България върху процеса по присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Така трите партии, които засега остават част от управлението – „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ загубиха парламентарното мнозинство, за което са необходими 121 народни представители. В момента трите партии разполагат със 109 депутати.

Разпределението на местата в 47-ото Народно стъбрание
Разпределението на местата в 47-ото Народно стъбрание

„На мястото на г-н Петков бих поискал вот на доверие в тази ситуация. Мисля, че това правителство с този мандат и с този персонален състав очевидно не може да продължи да работи“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

От ДПС обявиха, че очакват оставките на министрите на ИТН, които бяха обещани, но заедно с това и оставката на целия кабинет. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ не отговори дали ще бъде внесен вот не недоверие, но обяви, че всичко ще се случва „стъпка по стъпка“. Той отхвърли варианта от движението да подкрепят евентуални персонални промени в състава на настоящото правителство.

„Окей е да има избори, за да измие народът най-голямото недоразумение за последните 30 години“, каза Йордан Цонев от ДПС, а подобна теза изказа и друг негов съпартиец Рамадан Аталай.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов определи като най-добро решение отиването на предсрочни избори през есента. Той каза, че „Възраждане“ ще гласува срещу правителството в евентуален вот на недоверие, но не посочи дали депутатите от партията ще предложат такъв.

Още в сряда той и партията му поставиха пет условия за водене на преговори за тяхно участие в коалиционно правителство, сред които бяха отказ от плана за въвеждане на еврото, прекратяване на „договора за предоставяне на военни бази на САЩ в България“, референдум за членството на България в НАТО, предоговаряне на членството на България в ЕС и вдигане на санкциите, наложени на Русия.

Както ГЕРБ, така и ДПС бяха категорични, че няма да подкрепят евентуално предложение начело на КПКОНПИ да застане настоящият вътрешен министър Бойко Рашков. Внасянето на такова предложение, заедно с нов закон за КПКОНПИ бяха обещани от Кирил Петков в сряда.

Костадинов даде „най-висока оценка“ на Бойко Рашков в настоящия кабинет, но подчерта, че от партията ще имат собствено предложение за председател на комисията.

До четвъртък Гроздан Караджов беше единственият министър от квотата на ИТН, който депозира своята оставка. Министърът на спорта Радостин Василев каза, че ще депозира своята в петък сутрин. Останалите двама министри, чиито оставки се очакват са тези на външните работи и енергетиката Теодора Генчовска и Александър Николов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG