Връзки за достъпност

Извънредни новини

Караджов подаде оставка и отрече да е искал 3,9 млрд. за "фирмите на ГЕРБ"


Гроздан Караджов. Снимката е архивна
Гроздан Караджов. Снимката е архивна

Регионалният министър Гроздан Караджов твърди, че не е поискал увеличаване на парите за ръководеното от него министерство, а е информирал коалицията за съществуваща дупка в бюджета му.

Караджов каза това на пресконференция в четвъртък, след като премиерът Кирил Петков го обвини че е поискал допълнителни средства, които да бъдат дадени на близки до предишните управляващи от ГЕРБ строителни фирми, които са разследвани за злоупотреби. Това се случи, след като лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край.

Караджов е от квотата на ИТН в кабинета. В четвъртък той съобщи, че е подал оставка още предишния ден.

„Това е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари“, каза Караджов. „Това е натрупан дефицит, не пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми“, добави той.

Няколко часа след пресконференцията, която даде Караджов от „Продължаваме промяната“ разпространиха писмо, подписано от Гроздан Караджов, с което се настоява за увеличаването на разходите на МРРБ за 2022 г. с общо 3,949 млрд. лв.

От тях 2,8 млрд. са предвидени за текущи ремонти по републиканската пътна мрежа, а 1,16 млрд. за основни ремонти и изграждане на обекти. Документът е внесен на 6 юни и е адресиран до министъра на финансите Асен Василев.

По думите на Караджов този дефицит идва от това, че министерството трябва да плати на пътни строители по договори, които вече са сключени. Той твърди, че тези разходи не са били предвидени първоначално в бюджета на ведомството, а е трябвало да дойдат при актуализацията на бюджета.

В сряда Кирил Петков каза, че при актуализацията на бюджета Караджов е поискал увеличение на бюджета на ръководеното от него министерство с 3,6 млрд. лева. По думите на премиера целта е била тези пари да отидат при строителни фирми, които са близки до предишните управляващи от ГЕРБ и сега са разследвани за злоупотреби.

Гроздан Караджов твърди, че плащанията по стари договори към тези фирми е било съгласувано отдавна. Той добави, че приемането на увеличението на бюджета на неговото министерство не е било поставено като условие министрите и депутатите от ИТН да подкрепят бюджета.

Кирил Петков обвини ИТН, че саботират реформата на антикорупционната комисия и смяната на ръководството ѝ на фона на исканията за повече пари в контролираното от техен представител регионално министерство. Според премиера това е знак, че се подготвя непрозрачно харчене на тези пари. Партията на Слави Трифонов отрича това обвинение.

Трифонов обяви в сряда, че изтегля партията си от управляващата коалиция. Като мотиви той посочи позицията на „Продължаваме промяната“ по отношение на Северна Македония и „факта, че в държавата вече няма пари“.

БСП и „Демократична България“ потвърдиха, че остават в управляващата коалиция. Заедно с „Продължаваме промяната“ те имат 109 гласа в парламента. Кирил Петков каза, че се надява на подкрепа от отделни депутати от ИТН, за да запази мнозинството си в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG