Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има такъв народ" и паяците в тъмното


Порой от обяснения се изсипа по повод изявлението на "Има такъв народ" (ИТН), че „изтеглят министрите“ си от правителството. Тонът е драматичен, патетиката висока, създава се впечатление за неочакван предателски ход. Така ли е, нещо извънредно ли се случи?

Коалицията се разпада, правителството рухва, шок голям, събитието на деня засенчва всичко друго. Основателно, задава се хаос, а избягването на хаоса може да доведе до още по-неприятен сценарий. Добър изход изглежда няма.

При обяснение на поредната политическа криза автоматично беше изстрелян пакет с обичайни обяснения: някой си Таки и системната корупция на границата; спор за управител на Народната банка; лъжи и истини за едни 4 милиарда при актуализация на бюджета; възможност вътрешният министър да оглави КПКОНПИ; договорът с "Газпром".

На тази редица не ѝ се вижда краят. Свежда се обаче до това, че тъмните сили се надигнаха, дори със закъснение, за да свалят правителството. Тъмните сили са организираната политическа корупция в България, нейните бизнес кръгове и кохортата руски комисионери в страната. Валидно ли е това обяснение? Да, но е банално.

За здравия разум е ясно, че в България корупционният процес протича на високо политическо и институционално ниво.

Всеки човек със здрав разум знае, че в България корупционният процес протича на високо политическо и институционално ниво. Всеки непредубеден наблюдател знае, че Русия води т. нар. хибридна война като милитаризира всякакви ресурси като енергетика, икономика, медии, партийни структури, корупционни инструменти. Акционери в сивия холдинг са редица бизнеси. Този процес тече, а в някакъв момент вдига оборотите си и преобръща властта. Достатъчно ли е това обяснение?

Не, съвсем не е достатъчно. И който спира дотук и разказва сюжети за митница и КПКОНПИ, се връща към безполезни клишета с 30 години давност. Но ако сме заключени в тези устойчиви цикли, защо да смятаме ситуацията през 2022 за изключителна?

Цикълът на свалените правителства

През 1992 година аналогично правителство падна по същия начин. ДПС се оттегли, както сега ИТН, премиерът поиска обречен вот на доверие, загуби го и страната изпадна в безтегловност между премиер-кукла и "Мултигруп". По-късно БСП започна реставрация на социалистически форми на собственост, удави страната в хиперинфлация и заплатите се сринаха до 2 долара.

По това време ДПС вече даваше сигнали, че не е точно етническа партия, а бизнес организация с етнически капитал и ориентация към тъмни дела. И тогава се даваха обяснения за коварното ДПС. Но за какво послужиха те, освен за надуване на моралното самочувствие на падналото правителство. С други думи за подмяна на политическия въпрос за властта с ирелевантния морален въпрос за достойнството на свалените от власт.

По-късно, по друг начин историята се повтори. ОДС управляваше със сериозно мнозинство, обърна хода на България, стопи инфлацията, извърши закъснялата приватизация, ориентира страната към НАТО и ЕС, пречупи някои от най-наглите престъпни групи. И вместо втори мандат загуби изборите срещу току-що кацнал монарх, който сричаше вълшебни приказки с питагорейска декорация като магическото число 800. И тогава се каза, че тъмните сили – Русия, КГБ, мафията, ДС, СИК и кой ли не са довели монарха, за да не допуснат втори мандат на ОДС.

Вярно ли е това обяснение. Вероятно. Достатъчно ли е? Не, дори е леко наивно и говори за плитка политическа култура на тези, които отказват да мислят отвъд него. Каквото и да са направили обединените мафии, хората гласуваха за числото 800. ДС-КГБ не могат да накарат милиони да гласуват за едно число, изречено от самозван магьосник. По-правдоподобно изглежда Иван Костов несъзнателно да е приписвал висока рационалност на огромно множество объркани и политически полуграмотни избиратели. И е смятал втория мандат за автоматически осигурен поради несъмнените си заслуги.

Преди светлинни години, 1992, след това преди цяла епоха, през 2001, а сега прясно-прясно през 2022 година имаме същия казус. И трите пъти мафията, Държавна сигурност, Русия, КГБ и техни местни агентури свалят правителства с реформаторска, западна ориентация. За точно три десетилетия нищо ново не се е развило в разбирането ни за политическия процес. Възможно ли е това? Не само е възможно, а дори е по-зле, защото играчите от страната на мрака са много по-опитни и по-коварни.

Но какво ново имаме от страната на добрите сили? Не ни се иска, но се налага да признаем, че тъкмо там няма нищо ново. Цари пребиваване в безкрайността на детството, същата инфантилна нагласа към политиката от началото на 1990-те. Сериозен урок от най-новата политическа история не е научен. Полезен опит не е усвоен. Умения да се разчитат сложни политически ситуации не са развити. И днес по същия начин се питаме каква точно е причината.

Да спестим детайлите, въпросът е принципен

Проблемите със свалянето на правителството трябва да се търсят в друга посока:

Най-напред, защо сме шокирани, че ИТН прави, каквото прави? И измисляме специфични основания (БНБ, 4 милиарда, митница и др.), за да не проличи в каква евтина клопка сме подскочили с пионерския си оптимизъм.

Колко ниска доза здрав разум е нужна, за да допуснем и за миг, че ИТН ще бъдат нормални, почтени партньори? Откакто ги има те се държат като кърджалийска орда в условия на парламентарна демокрация. И са ту „Няма“, ту „Има“ такъв народ, все едно.

А вече като избран премиер, защо се държиш така, сякаш разполагаш с непоклатимо конституционно мнозинство. И вече всичко, което си намислил, полезно и очаквано, ще бъде изпълнено, имаш цели четири години пред себе си.

Но преди всичко: израз на незрялост е да зарежеш коалицията и да играеш премиер, зазидан във властта като сянката на Гергана в чешмата. Веднъж допуснал коалиция с ИТН, стабилността на коалицията е твоята първа и най-важна, да подчертая – свръх-приоритетна всекидневна работа. Иначе ставаш жертва на най-плитките внушения, като това за национално предателство с ветото за „Македония-я-я-я-я-я“, както се разпя лидерът на ИТН в безкрайното интервю пред Дарик. Управлението на коалиционния процес, на рисковете и конфликтите в коалицията е под всякаква критика.

„Няма да допуснем корупция“ в коалиция с ИТН, които са трансмисия на корупция в първичния смисъл на думата, не е ли чист абсурд?

Корупцията, която „няма да допуснем“, уважаеми "Продължаваме промяната", означава разлагане, разяждане, разпадане, гниене. В основата си тя не е подкуп на митницата или в някое министерство. В България тя е разлагане на обществена тъкан с помощта на политическото представителство. Така че „няма да допуснем корупция“ заедно с ИТН, които са трансмисия на такъв тип корупция, си е чист абсурд. Да не разбираш това е меко казано странно.

И ето, една сутрин Грегор Замза се събуди превъплътен в огромно насекомо. Съвсем не е така. Паякът в ъгъла винаги е бил там. И сега, докато се снимаме в Белия дом със свежа усмивка, надиплени панталони и разкопчана риза, той пропълзя навън и почерпи драгия зрител с порция шаманска чалга. Вгледайте се в онова черно на черен фон, с което лидерът на ИТН ви съобщава, че излизат от правителството, за да разберете в каква игра ви е оплел паякът от тъмното.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

XS
SM
MD
LG