Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не трябва да се занимават с власт никога". Слави Трифонов обвини Петков и Василев в еднолично управление


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов 
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обвини коалиционните си партньори от „Продължаваме промяната“, че искат да управляват еднолично. "Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Тези хора не стават да се занимават с управление на държава, те трябва да стоят далеч от властта. Максимално далеч, максимално дълго време ", каза Трифонов в интервю за „Седмицата на Дарик“.

Партията „Има такъв народ“ (ИТН) е част от коалицията, която управлява, но в сряда Трифонов обяви, че „изтегля“ министрите си от кабинета и напуска управлението. По думите му „правителството не е развалено“, защото трябват и „други действия, за да се развали правителство“.

Като основна причина за напускане на коалицията той посочи политиката на кабинета по отношение на Северна Македония.

„Говореше [Кирил Петков] други неща на посланиците по света, а тук, в България, говореше друго“, каза Трифонов. По думите му, „ако зависи от мен, те [Северна Македония] няма да стартират преговори за членство в ЕС“.

Трифонов каза, че е възможно да има предсрочни избори до края на годината. Курс към предсрочни избори беше обявен от ДПС още в началото на май.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова каза, че „Продължаваме промяната“ са готови „за нови избори, но преди това ще направим всичко възможно да не се стигне до такъв развой.

На заседание на Националният съвет на БСП, която е част от управляващата коалиция, беше приета позиция, според която „провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната е нецелесъобразно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в неделя, че от партията му, която е в опозиция и е втора политическа сила, са готови да „дадат подкрепа и акъл“, но „няма по-лошо да дадеш непоискано добро“. Борисов заяви, че нямат амбиции да влизат в управлението. Според него „най-добрата актуализация на бюджета е оставката на правителството“.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов ГЕРБ и ДПС „са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип „Беров“ (програмно правителство 1992-1994 с мандата на ДПС - бел. ред). Според него темата "Македония" е изкуствено внесен фактор.

Да, има очаквания, има натиск от наши съюзници да вдигнем ветото, но в България няма обществени нагласи, няма парламентарно мнозинство, нито правителство, единодушно, което да е готово да предприеме тази стъпка, каза Атанасов пред БНР. Той добави още, че темата за Северна Македония се използва от руските служби и от Сърбия за дестабилизация, а Слави Трифонов вади това пред скоба“.

Кризата в управляващата коалиция се изостри след решението на Слави Трифонов да „изтегли“ министрите от квотата на ИТН. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов и на спорта Радостин Василев депозираха оставките си. Министърът на енергетиката Александър Николов и на външните работи Теодора Генчовска, казаха, че ще го направят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG