Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газ-мас. Таки-Маки" и "да знаеш просто". БАБХ потвърди за запис за предлаган подкуп за "Капитан Андреево"


Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов
Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов

Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“ беше изпратен до редакционните пощи от анонимен имейл. Аудиото е придружено с текст, в който се твърди, че той е свързан с „неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата“.

"Това е запис от разговора, с който бе предложен подкуп на проф. Даскалов и за който той сезира компетентните органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов", потвърдиха от агенцията по храните пред Медиапул.

В позиция, изпратена до Свободна Европа, Моллов каза, че няма да коментира "фалшиви новини и политически внушения".

Войната за контрола на парите, свързани с фитосанитарния контрол на границата между България и Турция, избухна след като правителството реши да прекрати 10-годишен договор с частна фирма, сключен при съмнителни обстоятелства. Тази дейност генерира приход от 5 хил. лева на час.

Какво се чува на записа?

Според текста, придружаващ записа, „преносителят на подкупа е лице, което е заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи. Преносителят подсказва, че възнаграждението може да е регулярно. В придружаващия текст не е съобщено името на лицето, но в описаното съдържание е цитирано името „Моллов“. Това е фамилията на бившия директор на агенцията по храните Пламен Моллов. В самия запис не се говори за "възнаграждение", а за "документи".

От БАБХ потвърдиха пред Свободна Европа, че участниците в разговора са Пламен Моллов и Христо Даскалов, а това е разговорът, за който Даскалов разказа в парламентарната комисия за превенция на корупцията. "Имаме съответните записи, направени на тази среща, всичко се чу [за подкупа] и така нататък. Така че сме предприели това, което трябва да бъде", каза Даскалов по време на изслушването.

В разпространената част от аудиото се чува, че бившият директор на агенцията Пламен Моллов първо обяснява, че частната лаборатория на границата е с най-модерна техника, газ-мас (вероятно се имат предвид уреди за изследване газов хроматограф и масов спектометър - бел.ред.). През паралелни системи работи, вадят резултатите в почти един час“. Следва обяснение, че ако дейността й спре, това ще затрудни трафика на товарните камиони. „Да се прецени - това трябва ли да се разбутва или трябва просто да се преустрои по някакъв начин? Това е нещото, което са ме помолили да кажа, да споделя. Нали, ние ще бъдем благодарни, ако, нали, няма така агресивни действия“, казва лицето, за което БАБХ твърди, че е Пламен Моллов. Според него там нямат общо с тия ТакиМаки“.

От записа не става ясно кой е помолил Моллов да каже това, както и кой ще бъде благодарен. В края на разговора мъжът, който разговаря с настоящия директор на БАБХ казва, че са му дали една документация да предада".

Ето част от диалога:

"Моллов: Нямаш ангажимент с това.

Даскалов: Това не е за мен! Това не е за мен!

Моллов: Ами виж сега, предназначено е за теб и аз няма какво да го правя.

Даскалов: Ами..

Моллов: Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в случая само предавам. Това е за добро отношение, за да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно.

Даскалов: А не, не, не."

От БАБХ не пожелаха да коментират дали в случая става въпрос за плик с пари, който е бил предлаган на Даскалов с думите, че в него има "документи".

Кой е Пламен Моллов?

Пламен Моллов е бивш директор на БАБХ, а към днешна дата съучредител на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход". Моллов беше депутат от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание. Той беше назначен за директор на агенцията по храните по времето на правителството на Пламен Орешарски по предложение на тогавашния министър на земеделието Димитър Греков (от квотата на ДПС).

Моллов беше уволнен през 2015 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов (ГЕРБ) след скандал за подкуп. Той беше обвинен от бизнесмена Аладин Харфан, че е превърнал агенцията в „корумпиран орган“.

В позиция, изпратена до Свободна Европа, Моллов пише, че замесването на неговото име е "противоречие с утвърдените стандалти за публична комуникация и достоверност на информацията. Фалшиви новини и политически внушения и манипулации не бих коментирал".

Според Моллов "управляващите видимо се намират в каскада от скандали и затъват в кризите, които сами създадоха. Вероятно затова е удобно да се търсят възможности да бъдат замесени личности с доказана професионална репутация, с цел да се отклони общественото внимание от неспособността и неразбирането им на специфичните механизми и правила на държавното управление".

В отговора си той казва, че това се случва след "неуспялата съдебна реформа" и "опитите за прокарване на мракобесно законодателство".

„Таки-Маки“

От началото на месеца фитосанитарният контрол на границата се извършва от БАБХ. Преди това монополът върху тази дейност беше предоставен с 10-годишен договор за наем на помещения на частната фирма „Евролаб 2011“. Собственик на фирмата е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки на дружеството с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ, която управляваше България до 2021 година.

„Много хора са пострадали от инфаркт“

Действията по овладяването на потока от пари на границата прераснаха в серия от сигнали за заплахи и изнудване. В петък началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова каза в интервю за "24 часа", че "един от нашите колеги" е получил съобщение, в който се отправяли заплахи, включително, че трябвало да внимава какво прави, защото "много хора са пострадали от инфаркт или инсулт".

От тази седмица зам.-министърът на земеделието Иван Христанов има охрана заради заплаха за живота му. Той каза, че охрана ще бъде назначена и на директора на БАБХ Христо Даскалов.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков директно обвърза атаките срещу кабинета с действията на правителството по овладяване на пункта „Капитан Андреево“. „Знаете вече се говори за връзка между Слави Трифонов и Таки. По тази линия работят службите“, каза Костурков пред БНТ.

XS
SM
MD
LG