Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да, страхувам се". Зам.-министър ще се движи с охрана след намесата му в бизнеса на ГКПП "Капитан Андреево"


Иван Христанов (в средата) е зам.-министър на земеделието.
Иван Христанов (в средата) е зам.-министър на земеделието.

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от тази седмица ще се движи с охрана заради заплаха за живота му. Тя се е появила като резултат от работата му по премахването на монопола на фирмата "Евролаб 2011" върху бизнеса с проверките на камионите на граничния пункт „Капитан Андреево“. Затова съобщи премиерът Кирил Петков във вторник, а в сряда самият Христанов каза, че се страхува заради семейството си.

„Обективно погледнато – да, страхувам се. Аз съм семеен човек с три деца. Опитавам се да си върша работата съзнателно. За мен не е нормално да наследим една държава, в която се налага да ходиш с охрана, защото отиваш и си вършиш работата както трябва“, каза той в интервю по бТВ.

Той каза още, че решението за слагане на охрана на някого не е личностно решение на министър-председателя, нито на самото лице, което се счита за застрашено. „Това е решение на колективен орган съвет, който преценява оперативната информация и съответно назначава или не охрана на застрашени лица“, каза той.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обяви в края на май, че са били отправяни заплахи към него. Преди това му е бил предложен и подкуп от 500 хил. лв. на месец, за да прекрати работата си по границата.

Той е един от управляващите, който доведе до промяна в начина, по който се провежда контрола на камионите с храни, влизащи в България през ГКПП „Капитан Андреево“.

През последните 10 години всяка една от дейностите по проверките се извършва от една единствена фирма на име „Евролаб 2011“. Тези услуги при вноса на храни в Европейския съюз се заплащат от търговците и генерират стотици хиляди левове приходи всеки ден.

От началото на юни държавата иззе контрола над проверките. Българската агенция по храните (БАБХ), а не частна фирма, ще извършва фитосанитарния контрол оттук нататък, съобщи Христанов в сряда.

„Фиктивните лаборатории“, които според изказванията на премиера Кирил Петков само са симулирали дейност, няма да се използват повече. Ще бъде изградена лаборатория, която да извършва тези проверки. По думи на Христанов това ще носи годишен приход на държавата от 50-60 милиона лева.

Пет хиляди лева на час. Защо избухна войната за границата.
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:03 0:00
Директен линк

„За пръв път българско правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като отидох там, не можах да повярвам - в тази лаборатория на някои от местата не беше стъпвал човек, в лабораторията за животни нямаше една сламка на пода“, каза във вторник премиерът Петков.

Той допълни, че с работата по случая е поет риск, тъй като се спират парите на хора, "които са получавали от много години милиони".

Собственикът на фирмата "Евролаб 2011" каза в парламента, че зад атаката срещу него стои премиерът Кирил Петков, а целта била да се изземе бизнесът му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG