Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се отложи отказа от руски газ". От "Има такъв народ“ посочиха още една причина за напускане на коалицията


Заместник-министърът на енергетиката Пламен Даналамен Данаилов
Заместник-министърът на енергетиката Пламен Даналамен Данаилов

От Министерството на енергетиката са настоявали за „по-балансиран подход“ и „да се отложи отказването от руските газови доставки“. Това каза в интервю за Евронюз България заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов („Има такъв народ“).

Според мен трябва да се изпрати и покана към „Газпром“, за да се продължат доставките на газ. Да се изпрати запитване, при какви условия може да се продължи“, каза Данаилов. Той каза, че тази идея на Министерството на енергетиката не е срещнала подкрепа и това е сред причините за разрива в отношенията с коалиционните партньори от „Продължаваме промяната“.

Това разширява причините, посочени от лидера на ИТН Слави Трифонов да напусне коалицията. „Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две – Македония и факта, че в държавата вече няма пари“, каза Слави Трифонов в сряда.

Според Данаилов Министерството на енергетиката „се съобрази с решението на Министерски съвет да спре да плаща на „Газпром“. Той каза, че от министерството са били за „по-балансиран подход и да се отложи отказването от руските газови доставки“. Причината да не дават публичност тази позиция била „да не се дават различни сигнали“.

Източници на Свободна Европа от Министерски съвет потвърдиха, че по време на разговори, представителите на ИТН са настоявали да се водят разговори с „Газпром“ и да се разчита на руски газ, защото "трудно се работи за алтернативни доставки".

Данаилов намеси и името на вицепремиера Асен Василев като каза, че в държавните дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) "постоянно се изпращат разни хора. Казвам "разни хора“, защото ние не знаем да извършват проверки в дружествата под шапката на БЕХ, с това: "така ни каза министър Василев“. Даже със заповед за командировка, а не с нарочна заповед. Нямаме никаква представа каква работа трябва да свършат тези хора“. От пресцентъра на Василев не отговориха на питането на Свободна Европа.

Освен, че дават още един причина за разрива в коалицията, думите на Пламен Данаилов противоречат на позицията на енергийния министър Александър Николов за възможностите за започване на преговори за нов договор с „Газпром“. В интервю за Свободна Европа Николов каза, че преговори за доставки в ситуация на война не се водят. „За мен, независимо от текущата ми шапка и роля на енергиен министър, има само една ултимативна ценност и тя е човешкият живот. Ако някой поставя цена на човешкия живот и на подобно поведение, аз не бих, при все това, че някой може да ме критикува дали тогава ролята ми трябва да не бъде на енергиен министър“, каза Николов в средата на март. По думите му „целенасочено сме се направили зависими“ от Русия.

По-късно в събота от Министерството на енергетиката разпространиха съобщение, в което се казва, че "като принципал на Министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с "Газпром".

В съобщението се казва още, че действията на ИТН "са били изцяло в синхрон с политиката на правителството". Министър Николов потвърждава, че ще подаде оставката си в понеделник.

В края на април „Газпром“, в нарушение на клаузите по сключени договори, прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки.

Правителството организира алтернативни доставки и обяви, че няма да подпише нов договор за доставки с „Газпром“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG