Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия е много нервна". Зеленски прогнозира ескалация на военните действия в Донбас


Украински военнослужещи стрелят с френско самоходно оръдие Цезар срещу руски позиции на фронтовата линия в източния украински регион Донбас, 15 юни 2022 г.
Украински военнослужещи стрелят с френско самоходно оръдие Цезар срещу руски позиции на фронтовата линия в източния украински регион Донбас, 15 юни 2022 г.

Украинската армия води тежки битки в опит да отблъсне руските атаки в Донбас, които се очаква да ескалират през следващите няколко дни. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на своето видеообръщение в понеделник вечерта.

По думите на Зеленски Москва е "много нервна" заради наближаващото заседание на Европейския съвет, на което ще се реши дали Украйна ще получи статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС). Срещата на върха на ЕС ще се проведе в четвъртък и петък.

"Правим всичко възможно всеки ден, така че никой да не се съмнява, че Украйна заслужава да е страна кандидат. [...] Както прогнозирах, Русия е много нервна от нашата дейност", каза Зеленски.

"Отново обстрели на Харков, Одеса, отново опити за брутални настъпателни действия в Донбас", допълни той. По думите му ситуацията по цялата фронтова линия в Донбас остава "изключително тежка".

Управителят на украинската Луганска област Серхий Хайдай съобщи още, че украинските сили продължават да отбраняват Лисичанск и Северодонецк, където се водят най-ожесточените сражения.

Пред украинската обществена телевизия Хайдай посочи, че руската армия контролира по-голямата част от Северодонецк с изключение на химическия завод "Азот", където се укриват стотици цивилни. По думите му пътят, свързващ Сиеверодонецк и Лисичанск с град Бахмут, е под постоянен обстрел.

"Лисичанск е под масиран руски обстрел през целия ден. Невъзможно е да се установи броят на жертвите към момента", каза Хайдай, добавяйки, че обстрелът е може би най-тежкият, който градът е преживявал досега.

Към момента обаче руснаците не са успели да окончателно да обкръжават украинските сили, които им нанасят "значителни загуби", каза още той.

В същото време модерните западни оръжейни системи, дарени на Украйна, започват да оказват влияние на други места на фронтовата линия, съобщи британското военно разузнаване в ежедневния си бюлетин на 21 юни.

Украинските сили миналата седмица заявиха, че за първи път са използвали успешно противокорабни ракети Harpoon, посочиха от британското министерство на отбраната.

"Целта на атаката почти сигурно е била руският военноморски влекач Spasatel Vasily Bekh, който е доставял оръжие и персонал на Змийския остров в северозападната част на Черно море", написаха от британското разузнаване.

Оттам добавиха, че Украйна до голяма степен е неутрализирала способността на Русия да установи контрол в северозападното Черно море.

По-рано лидерът на анексирания от Москва Крим Сергей Аксьонов каза, че трима души са били ранени и още седем са в неизвестност, след като украинските сили атакуваха нефтени сондажни платформи в Черно море край бреговете на Крим. Информацията не може да бъде проверена независимо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG