Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да помагаме на украинците". Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда на търг за над 100 млн. долара


Дмитрий Муратов показа за последен път златния си медал от Нобеловия институт, преди да отиде при неизвестен купувач за сумата от 1 млн. долара.
Дмитрий Муратов показа за последен път златния си медал от Нобеловия институт, преди да отиде при неизвестен купувач за сумата от 1 млн. долара.

Главният редактор на руското издание „Новая газета“ - Дмитрий Муратов, продаде Нобеловата си награда за мир на търг за 103,5 милиона долара. Той съобщи, че ще дари парите на международния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските деца, разселени заради руската военна агресия.

Журналистът, известен със своята позиция срещу президента Владимир Путин, получи високото отличие миналата година.

Стартовата цена преди началото на наддаването е била 700 000 долара, уточниха от американската аукционна къща на сайта си. Само няколко минути след обявяването на началната оферта предложенията са надхвърлили няколко милиона и са стигнали 16,6 милиона долара. В последния момент неизвестен купувач се обадил по телефона и предложил сумата от над 100 000 милиона, която никой друг не е надскочил.

Търгът беше открит в Деня на детето 1 юни и приключи на 20 юни – Световния ден на бежанците. Финалът се проведе в медийния център на New York Times в Манхатън същата вечер и беше излъчван на живо в сайта на аукционната къща.

Норвежкият Нобелов институт за първи път одобрява продажба на почетен медал за набиране на средства с мотива, че това е „щедър хуманен акт“ в духа на основателя Алфред Нобел.

Руският журналист по време на церемонията, на която получи Нобеловата награда за мир.
Руският журналист по време на церемонията, на която получи Нобеловата награда за мир.

В края на миналата година Муратов получи наградата си за "усилията му за запазване на свободата на мисълта като задължително условие за демокрация и мир". Независимият вестник "Новая газета", на който той е съосновател и главен редактор, беше спрян от руските власти заради опозиционната му позиция след започването на войната в Украйна.

От началото на управлението на Путин преди повече от две десетилетия в Русия са убити над 20 журналисти, няколко от които са работили в изданието, оглавявано от Муратов, който тогава каза, че посвещава наградата си на тези свои колеги.

В началото на април самият той беше нападнат и залят с червена боя във влак. Инцидентът стана преди композицията да отпътува от Казанската гара в Москва. Муратов тогава съобщи в социалната мрежа Телеграм, че в купето му е нахлул непознат мъж, който го е залял го с боя с ацетон и е изкрещял: “Муратов, това е за нашите момчета!”.

Още след като получи паричната премия към наградата си - около половин милион долара, той дари почти цялата сума за детски хоспис и няколко благотворителни организации. В края на март тази година той обяви също така, че ще продаде и златния си медал, за да подпомогне милионите прокудени от родината си украински деца след инвазията на Русия.

Златният Нобелов медал
Златният Нобелов медал

"Това трябва да се превърне в начало на флашмоб като пример за подражание, за да започнат хората да продават на търг свои ценни вещи и да помагат на украинците", заяви Муратов във видеозапис, разпространен от Heritage Auctions, която този път няма да получи дял от продажбата, както се случва на търговете с комерсиална цел.

"Дмитрий Муратов е един от тези, които днес защитават свободата на словото в Русия. "Новая газета" е най-независимото издание в Русия днес, което изповядва професионална почтеност. Шестима от нейните журналисти бяха убити", коментираха представители на Нобеловия комитет.

От основаването на Нобеловата награда през 1901 г. близо 1000 души са я печелили за постижения в областите физика, химия, физиология или медицина, литература и мир.

Най-високата цена за Нобелов медал до момента беше платена през 2014 г., когато Джеймс Уотсън - отличен като съоткривател на структурата на ДНК през 1962 г., продаде на търг своя медал за 4,76 милиона долара. Три години по-късно семейството на Франсис Крик, награден заедно с Уотсън, продаде и неговия - за 2,27 милиона долара.

Кой е руският нобелов лауреат Дмитрий Муратов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG