Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Дан Конър до Фред Флинтстоун. Актьорът Джон Гудман навърши 70


Джон Гудман
Джон Гудман

Усмихнатият мъж на снимката преминава през забележителни трудности преди да се превърне в обичана холивудска звезда. От ранната смърт на родител, през алкохолизъм и депресия до операция на коляното.

Въпреки всичко това в понеделник американският актьор Джон Гудман отпразнува своята 70-а годишнина.

Гудман е телевизионен, филмов и театрален актьор, който печели национална слава с ролята си на Дан Конър в комедийния сериал "Розан". За нея той получава награда "Златен глобус".

Участвал е в редица филми на братя Коен като "Големият Лебовски", "О, братко, къде си?" и "Истинският Люин Дейвис". Познат е и с главната роля в игралния филм "Семейство Флинтстоун".

Актьорът има тежко детство, а по-късно и тежък сблъсък със славата. Когато е едва двегодишен, баща му умира от сърдечен удар, а майка му отглежда трите си деца сама. Брат му е значително по-голям и скоро след това заминава да учи в колеж.

Гудман има и по-малка сестра, но въпреки това се чувства самотен, докато израства. По-късно учи драма в Университета в Мисури, където "се влюбва" в актьорското майсторство, пише Гардиън, и решава да замине за Ню Йорк, за да търси работа.

"Знаех, че ако не го направя, ще съжалявам - ако не опитам наистина", казва той пред британското издание.

Дълго време няма никакъв успех, затруднява се дори да намери достатъчно пари, за да се храни пълноценно. Постепенно, обикаляйки града в търсене на роли, започва да си намира участия в реклами и театри.

През 80-те получава и някои второстепенни филмови роли, докато не е избран за сериала "Розан". След като добива значителна популярност обаче, той преживява тежко загубата на анонимността си. Започва да пие и отказва алкохола едва през 2007 г.

"Отне ми известно време, за да се справя с това. Беше много неестествено", казва още актьорът пред Гардиън. Нездравословният начин на живот води и до две операции на коляното.

Преминавал е и депресивни периоди, като с времето се научава да разпознава нейните симптоми в началото и да предприема мерки, като спортува например.

Със съпругата си Анабет Харцог имат дъщеря - Моли.

XS
SM
MD
LG