Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон не прие премиерската оставка след изборната загуба. Следват политически консултации


Министър-председателката на Франция Елизабет Борн и президентът на страната Еманюел Макрон.
Министър-председателката на Франция Елизабет Борн и президентът на страната Еманюел Макрон.

Френският президент Еманюел Макрон е отказал да приеме оставката на министър-председателката на страната Елизабет Борн, съобщиха от Елисейския дворец. Тя му я е връчила във вторник сутринта – ден, след като стана ясно, че центристката коалиция "Заедно!" на държавния глава губи абсолютното си мнозинство в Националното събрание.

Мотивът на Макрон е бил, че френското правителство трябва да продължи да работи в следващите дни. Междувременно във вторник и сряда предстоят срещи на президента с останалите политически сили във френския президент, от които той ще се опита да намери подкрепа, за да изпълни пограмата с реформи на правителството си.

Още в деня на вота в неделя обаче лидерите на лявото обединение, което ще бъде водеща опозиционна формация, и на крайната десница – Жан-Люк Меланшон и Марин Льо Пен декларираха, че нямат намерение да работят с Макрон.

Коалицията на преизбрания през април президент получи с 44 места по-малко, отколкото ѝ бяха необходими за абсолютно мнозинство в Националния парламент. На този фон крайната десница на основната му конкурентка на президентските избори Льо Пен регистрира исторически пробив и за прът път ще разполага със своя парламентарна група.

Този развой на парламентарния вот принуждава Макрон да търси подкрепа от политическите си опоненти, защото правителствата на малцинствата са рядкост във Франция. Преговорите са насрочени за вторник и сряда.

Анализатори твърдят, че президентът може би очаква сделка с десните републиканци, а от партията потвърдиха, че нейният лидер Кристиан Яков ще присъства на преговорите в Елисейския дворец. Марин Льо Пен ще вземе участие в консултациите при Макрон, но не и Жан-Люк Меланшон, съобщава АФП. Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор и ръководителят на Комунистическата партия Фабиен Русел също ще се срещнат с Макрон.

Президентът Макрон изложи серия от планове за справяне с нарастващите разходи за живот, включително ваучери за храна и подобрени обезщетения. Друга голяма реформа е постепенното повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години, което се оказа непопулярно сред голяма част от френските избиратели.

Целта е "да се изградят решения, които да служат на французите" във време, когато няма "алтернативно мнозинство" спрямо това на управляващия алианс на Макрон, коментира пред АФП президентски представител, пожелал да остане анонимен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG