Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изборен провал". Коалицията на Макрон губи мнозинството си във френския парламент


Френският президент Еманюел Макрон гласува на втория тур на парламентарните избори във Франция.
Френският президент Еманюел Макрон гласува на втория тур на парламентарните избори във Франция.

Френският президент Еманюел Макрон и центристката му коалиция "Заедно!" губят абсолютното си мнозинство на втория тур на парламентарните избори в страната, предаде Франс прес.

Формацията получава 245 от общо 577-те места в Националното събрание, предаде Ройтерс, цитирайки окончателните резултати от парламентарните избори, съобщени от френското вътрешно министерство.

Лявото обединение на Жан-Люк Меланшон ще бъде водещата опозиционна сила в долната камара на френския парламент. Изборите бяха белязани още от пробив на крайнодесния Национален сбор на Марин Льо Пен, който ще се сдобие със своя група в Националното събрание.

Консервативната партия "Републиканците" загуби статута си на основна опозиционна сила, но въпреки това може да осигури мнозинство на Макрон със своите 61 депутати и е смятана за негов най-вероятен коалиционен партньор, отбелязва Франс прес. Лидерът ѝ Кристиан Жакоб обаче заяви в неделя вечерта, че "Републиканците" ще останат в опозиция.

Друг вариант пред френския президент е да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект, отбелязва Ройтерс.

Според предварителни данни от екзитпол, цитирани от Франс прес, на коалицията на Макрон не ѝ достигат около 40 места за абсолютно мнозинство от 289 места в 577-членното Национално събрание.

Тези резултати поставят под въпрос възможността на преизбрания през април държавен глава на Франция да управлява ефективно и да прокара своята политическа програма, особено реформата на пенсионната система, отбелязват световните агенции.

"Това е преди всичко изборен провал за Макрон", обяви в неделя вечерта Жан-Люк Меланшон, чиято лява коалиция си осигури 137 места и попречи на центристите на президента да спечелят абсолютно мнозинство.

Националният сбор се нуждаеше от най-малко 15 депутати, за да може да формира своя група в Националното събрание. Вместо това партията на Марин Льо Пен, която достигна до балотаж на президентските избори през април, спечели цели 89 места, отбелязва БТА.

Избирателната активност беше още по-ниска, отколкото на първия тур на 12 юни, спадайки до около 46 процента - второто си най-ниско равнище в историята. Тя все пак надмина историческото "дъно" от над 42 процента, регистрирано през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG