Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разликата между левицата и Макрон е минимална след първия тур на изборите за парламент във Франция


Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Партията на френския президент Еманюел Макрон може да загуби мнозинството си в Националното събрание. Предварителните резултати от първия тур на парламентарните избори във Франция сочат, че разликата между нея и лявата коалиция на Жан-Люк Меланшон е минимална.

Коалицията “Заедно”, подкрепяща Макрон, печели 25,71% от гласивете, а левият блок на Меланшон “Нов народен екологичен и социален съюз” получава 25,61%, сочат резултатите. Избирателната активност беше ниска - 47,5%.

Жан-Люк Меланшон обяви победа.

“Истината след първия тур е, че президентската партия е победена”, каза той.

Предстои гласуване на втори тур за депутати в Националното събрание в неделя, което ще реши кой ще има мнозинство от 289 места в Националното събрание. Ако Макрон загуби мнозинството си, това ще затрудни плановете му да провежда реформи.

Жан-Люк Меланшон
Жан-Люк Меланшон

Макрон спечели президентските избори през април след балотаж с крайнодясната Марин льо Пен. Той назначи ново правителство с премиер Елизабет Борн. След първия тур парламентарните избори в неделя тя каза, че партията ѝ има една седмица да убеди избирателите да гласуват за нея.

“Не можем да рискуваме нестабилност” по време на война, каза тя.

Малко след изборите за президент, спечелени от Макрон, левите партии във Франция се обединиха в една коалиция на име “Нов народен екологичен и социален съюз” (ННЕСС или на френски NUPES). Тя се състои от партиите на Зелените, на социалистите, Френската комунистическа партия и лявата популистка партия на Меланшон “Непокорна Франция”. Коалицията посочи като своя цел да не допусне партията на Макрон да има мнозинство в парламента.

Крайнодясната “Национален сбор” на Марин льо Пен печели 18,74% от гласовете на изборите в неделя, а Републиканците получават 10.44% от гласовете.

Един кандидат се счита за избран на първи тур на парламентарните избори във Франция, ако получи повече от 50% от гласовете в района си при активност над 50%. В противен случай се гласува на балотаж.

Ако президент управлява при парламент, ръководен от друго политическо мнозинство, се получава т. нар. “съжителство”. То затруднява президента да прокарва прогрмата си, защото няма мнозинство в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG