Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама американци, пленени в Украйна, са заплашени от смъртни присъди


Александър Друки (вляво) и Анди Уин
Александър Друки (вляво) и Анди Уин

Двама американци, пленени преди седмица в Украйна, ще бъдат изправени пред съда и са заплашени от смъртни присъди, потвърди Кремъл.

Става въпрос за 27-годишния Анди Уин и 39-годишния Александър Друки, които руските власти третират не като военнопленници, а като наемници, воювали на страната на Украйна. Така те са заплашвали живота на руски войници и ще понесат отговорност за действията си, като не се изключва смъртно наказание, заяви говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков.

По неофициална информация на руската агенция Интерфакс Уин и Друки в момента се намират в Донецк, но точното им местонахождение на е известно. В самопровъзгласилите се "Донецка народа република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР) американците могат да бъдат осъдени на смърт.

Видеозапис с двамата беше публикуван в YouTube. В него се твърди, че въпроси им задава човек на име Миодраг Заркович. Той е сръбски журналист и активист и така е наричан в репортажите на Луганския информационен център - официалната медия на ЛНР. Заркович пита дали американците знаят, че могат да получат смъртни присъди, като двамата британци, вече осъдени в ДНР, съобщи Current time.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби окачестви като "потресаващ" факта, че официален представител на Русия намеква за предстояща смъртна присъда за двамата американци, предаде Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън следи ситуацията с двамата си сънародниц, а Държавният департамент търси възможност да им окаже помощ.

Междувременно телевизионният канал Ен Би Си разговаря с майката на Александър Друки - Лоис. Тя каза, че синът ѝ е служил в Ирак, а в Украйна е отишъл като цивилен с армейско обучение, за да помага на въоръжените сили. Майка му твърди, че Друки не е имал намерение да участва във военни действия.

Думите ѝ съвпадат с това, което самият Друки разказа пред камера в плен. В разговора със сърбина американецът заяви, че е служил в резерва 12 години и няма боен опит. Работил като специалист по откриване и обезвреждане на химически оръжия в Кувейт и Багдад. През последните години обаче е бил пенсиониран.

Александър твърди още, че е отишъл в Украйна през април със собствени пари, за да служи в чуждестранен легион, но не е бил доволен от качеството на обучението.

След това се е присъединил към батальона в Харков като разузнавач, но още първия ден на фронта, на 8 или 9 юни, с Уин попаднали под обстрел. Опитали да се скрият в гора, но там са били принудени да се предадат на руснаците.

Годеницата на Уин потвърди пред Си Би Ес, че двамата американци са били на разузнавателна мисия с дронове, каквото каза и самият той, вече в плен. По думите му обаче задачите на мисията непрекъснато са се променяли, включително му е било наредено да носи ръчен противотанков гранатомет. Когато групата е попаднала под обстрел до Харков, Уин е стрелял по руски танк.

Това е било потвърдено пред Си Би Ес от членове на батальона, в който са служили американците. Именно заради тази стрелба Уин може да бъде обвинен и осъден, включително на смърт.

ООН настоява, че всички бойци, заловени в Украйна, трябва да имат статут на военнопленници и съдебните процеси срещу тях представляват "военно престъпление".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG