Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински фоторепортер е "хладнокръвно екзекутиран" от руснаци, разкри "Репортери без граници"


Макс Левин (вляво) и журналистът от "Комерсант-Украйна" Владислав Содел в Киев на 1 април 2013 г.
Макс Левин (вляво) и журналистът от "Комерсант-Украйна" Владислав Содел в Киев на 1 април 2013 г.

Известният украинският военен фоторепортер и документалист Макс Левин и войникът Олексей Чернишов, който го е придружавал, са били "хладнокръвно екзекутирани" от руснаци през март в гора, близо до Киев. Това съобщи правозащитната организация "Репортери без граници" след задълбочено проучване на обстоятелството около смъртта им и уликите, които са събрани до момента.

Левин беше намерен убит на 1 април край село Гута-Межигорская близо до Киев след 3-седмично издирване. 41-фоторепортер е искал да снима последствията от руските бомбардировки там и на 13 март е заминал заедно с военния. Оттогава контактът с тях е изгубен. По-късно стана ясно, че тогава в района са започнали интензивни бойни действия.

Разследващият екип на "Репортери без граници" е установил, че на 13 март Левин влиза в гора в района, за да търси дрона си, който е изгубил. Там обаче се натъква на руски военни, които са окупирали района. Смята се, че той и спътникът му са били убити там още същия ден, като е възможно преди това да са били разпитвани и дори измъчвани.

Представителите на организацията са били в Украйна от 24 май до 3 юни и са проучили мястото, където бяха открити телата на Левин и Чернишов.

"Анализът на снимките от местопрестъплението, мястото и иззетите веществени доказателства безспорно показват разстрел, предшестван от разпит и вероятно мъчения", каза генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Експертизата на уликите сочи, че фоторепортерът е бил застрелян с един или два изстрела от близко разстояние, а украинският военен, изглежда, е бил изгорен жив.

Мястото е установено с помощта на службите за сигурност на Украйна. Там все още се намира обгорената кола "Форд Маверик" на Левин. В бронята на автомобила има 14 дупки от куршуми. Намерена е и личната карта на Чернишев.

Наблизо са открити изоставени руски военни постове. Намерени са и опаковки от храна, цигарени кутии и други отпадъци, очевидно оставени от руски войници. Половината къщи в селото са разрушени.

Макс Левин е роден през 1981 г. в Киев и е баща на 4 деца. Работил е за различни украински и чужди медии. Работил е в изданието LB.ua и световната агенция Ройтерс, негови снимки и фоторепортажи са използвали и Би Би Си, Асошиейтед прес, украинската онлайн телевизия "Громадське" и др. Със свои видео проекти той е участвал и в хуманитарни инициативи на ООН, УНИЦЕФ, ОССЕ, СЗО.

Много от тях са посветени на ситуацията в Украйна от 2014 г. насам. Единият разказва историята на обсадата на Иловайск, при който загиват стотици украински войници. Друг от проектите му се нарича "Клуб на татковците", който вдъхновява бащите да бъдат герои за своите деца.

След смъртта му негови колеги от украински медии разказаха за смелостта и таланта му и цитираха негови думи: "Всеки украински фоторепортер мечтае да направи снимка, която ще спре войната".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG