Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" блокираха работата на парламента за втори пореден ден


Депутатите от трите опозиционни партии и бившият коалиционен партньор "Има такъв народ" не влязоха в зала
Депутатите от трите опозиционни партии и бившият коалиционен партньор "Има такъв народ" не влязоха в зала

За втори пореден ден работата на Народното събрание се проваля. Причината е, че ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ саботират кворума на парламента като не влизат в зала.

„Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и НС да продължи нормалния си ход на работа“, каза заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов.

В четвъртък парламентът не успя да започне заседание и при втория опит за регистрация. Електронната система отчете 112 депутати при необходим кворум от 121 народни представители.

Като първа точка в програмата на Народното събрание е записан избор на нов председател. "На председателски съвет беше поставен въпроса точката за избор на председател на Народното събрание и за приемане на процедурни правила за избор на антикорупционната комисия да отпадне", каза в кулоарите председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

От "Възраждане" също казаха, че причина за проваленото заседание точката за избор на нов председател, срокът за което, изтича на 29 юни.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че "ние искаме да приемем законите, свързани с бюджета, и законите, които са свързани с идването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост“.

От ГЕРБ сащо казаха, че ще влязат в пленарната зала "по важните за страната закони" като този за държавния бюджет, свързаните с плана за възстановяване, както и при обсъждането на френското предложение за Северна Македония.

В сряда редовното заседание на парламента също беше провалено от четирите партии. Те саботираха и заседанието на парламентарната външна комисия, на което трябваше да бъде обсъдена българската позиция по т.нар. френско предложение за решаване на кризата между София и Скопие.

По-късно през деня обаче депутатите се събраха за извънредно заседание, на което беше гласуван вот на недоверие на правителството на Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG