Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еднорози на протест. Защо млади български предприемачи подкрепят правителството


Хиляди хора се събраха на демонстрацията в подкрепа на кабинета на Кирил Петков в сряда вечерта. По същото време в парламента депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" гласуваха за неговото падане.
Хиляди хора се събраха на демонстрацията в подкрепа на кабинета на Кирил Петков в сряда вечерта. По същото време в парламента депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" гласуваха за неговото падане.

Те са млади, успешни, създават бизнеси за милиони и осигуряват стотици работни места. Казват, че това се случва "въпреки" държавата. В сряда те излязоха да подкрепят кабинета на Кирил Петков. Защо?

Всяка сутрин Христо Борисов се събужда около 7 часа. Първото нещо, което прави, е да прочете новините и да разбере какво се случва в България и по света. Малко след това започват работните му срещи.

Сряда, 22 юни, обаче беше различен ден. Всички срещи бяха отложени - защото денят беше неработен за Payhawk, компанията, на която Борисов е съосновател. Тя е първият български "еднорог" - стартираща компания, постигнала оценка от 1 млрд. долара. А причината за почивния ѝ ден е не друго, а многото различни протести, случили се в страната.

"Пуснахме допитване до служителите, за да разберем каква част от тях биха искали да участват под една или друга форма, в който и да е от протестите. Ние сме демократична компания и за нас мнението на служителите е много важно", казва Борисов.

По думите му 86% от хората са отговорили, че искат да участват в някоя от демонстрациите.

В този ден около Народното събрание в София се срещнаха няколко групи. Пред парламента имаше демонстранти в подкрепа на правителството. Зад него, на протест срещу кабинета, имаше симпатизанти на ДПС. Те бяха докарани с автобуси от цяла България. Рамо до рамо с тях бяха и протестиращи от проруската "Възраждане".

Повод за митингите беше вотът на недоверие, при който кабинетът на Кирил Петков беше свален с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане".

Пред Свободна Европа Христо Борисов отбелязва, че няма информация кой от всичките протести са подкрепили българските служители на Payhawk, дали са се надявали вотът на недоверие да мине, или да се провали.

Самият той обаче е отишъл на площада в подкрепа на правителството - както, оказва се, и десетки други представители на младия бизнес в България. Техните причини са различни, но се откроява едно: желанието България да не се връща към реномето си на превзета от корупцията държава.

Хиляди хора се включиха в демонстрацията в подкрепа на правителството в сряда.
Хиляди хора се включиха в демонстрацията в подкрепа на правителството в сряда.

Как се става еднорог?

За компанията на Борисов това е от ключово значение. Той и Бойко Караджов създават Payhawk през 2018 г. Разработили са платформа, която да улеснява бизнеса в управлението на корпоративни разходи.

Оттогава досега този стартъп е привлякъл инвестиции от над 239 млн. долара от едни от най-успешните фондове за рисков капитал в света като Greenoaks, QED, Earlybird и отскоро - Lightspeed Ventures. През февруари дойде новината, че компанията е привлякла ново финансиране и вече е оценена на 1 млрд. долара. С това Payhawk се превърна в първия български "еднорог".

Христо Борисов
Христо Борисов

По думите на Борисов обаче успешното създаване и развитие на компанията през годините се е случило не с помощта на българската държава, а "въпреки" нея. Коментарът му дойде като реакция на спор, разразил се по време на дебата по вота на недоверие.

Тогава министърът на иновациите Даниел Лорер посочи появата на първия български "еднорог" като пример за "фундаментална промяна" в българската икономика в сравнение с времето на ГЕРБ. Радомир Чолаков от партията на бившите управляващи обаче му опонира.

"Въпросната фирма еднорог Payhawk е създадена 2018 г., тоест по времето на правителството на ГЕРБ, набирала е пари през 2018-а, 19-а, 20-а и 21-ва април месец, пак по време на правителството на ГЕРБ, и тя е станала еднорог благодарение на това", каза Чолаков.

"Очевидно никой не ѝ е пречил", добави той.

В своя публикация във Фейсбук съоснователят на компанията предложи друга гледна точка. Борисов написа, че през 2018 г. от Payhawk е трябвало да чакат с месеци, за да има търговски регистър и да получат първата си инвестиция. Повече от 60 инвеститори пък са отказали да инвестират в стартираща компания от България, защото не са вярвали, че в страната е възможно да се създаде успешна компания на пазарен принцип.

550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма

"Пет дни преди да фалираме през 2019-а, успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират", написа Борисов.

"Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България. 550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма", даде още примери той.

Пред Свободна Европа Борисов разказа, че през всичките тези години за българските компании е било изключително трудно да привлекат финансиране, тъй като на Запад страната е известна най-вече с две неща: много високи нива на корупция и много големи зависимости от Русия.

"Иновации се случват въпреки средата", обобщава Борисов във Фейсбук поста си.

Държава на автопилот?

Васил Терзиев е съгласен с това обобщение. Той е един от десетките други млади предприемачи, които се включиха в демонстрациите в подкрепа на правителството и против вота на недоверие.

Васил Терзиев
Васил Терзиев

Терзиев е съосновател на една от най-успешните български софтуерни компании - Telerik, на компанията с образователна цел "Телерик Академия", и също така е партньор във фонда за рисково дялово инвестиране Eleven.

Той се занимава с предприемачество в България вече повече от 20 години и е категоричен, че нещата в България се случват "въпреки политиците".

"Това значи, че ти се налага да оперираш в една държава, която няма добър имидж навън, за която инвеститорите винаги имат едно наум какво точно да очакват, където откъм законодателство много неща не са така, както би трябвало да бъдат", казва той пред Свободна Европа.

По думите му резултатът е, че през последните години модерната, иновативна икономика е вървяла, създавала се е, но "не благодарение на активното мислене и принос на държавата".

Хиляди хора се събраха на демонстрацията в подкрепа на кабинета на Кирил Петков в сряда вечерта. По същото време в парламента депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" гласуваха за неговото падане.
Хиляди хора се събраха на демонстрацията в подкрепа на кабинета на Кирил Петков в сряда вечерта. По същото време в парламента депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" гласуваха за неговото падане.

Това е и една от основните причини Терзиев да излезе на площада по време на гласуването на вота на недоверие в сряда.

"Надеждата ми е нашите управляващи да се събудят. Защото ние нямаме усещане, че те слагат първо интереса на техните избиратели пред техните вътрешнополитически пасианси", отбелязва той.

Никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента

Притеснява го и перспективата държавата да бъде на автопилот и "отново да се продължават старите модели на хора, които не се вясват в парламента, седят някъде далече, взимат решения и го играят като кукловоди".

"Това за нас не е начинът, по който демокрацията би трябвало да работи. Никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента", казва Терзиев.

Хора държат плакат с образа на Бойко Борисов и Слави Трифонов по време на демонстрацията в подкрепа на правителството на Кирил Петков.
Хора държат плакат с образа на Бойко Борисов и Слави Трифонов по време на демонстрацията в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

"Вярваме, че могат повече"

През последните дни лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев отправиха подобни обвинения към представителите на (вече) четирите опозиционни партии, които в сряда гласуваха за падането на правителството.

Във вторник Василев каза, че държавата не трябва да се управлява "от диванчета и фотьойлчета", "от сценаристи зад кулисите, от бивши премиери в джипки или почетни председатели в сараи".

След като ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" пък гласуваха за падането на кабинета, Кирил Петков посочи, че правителството според него е било свалено от разстояние от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, депутата от ДПС Делян Пеевски, лидера на ИТН Слави Трифонов и посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.

Плакат по време на демонстрацията в подкрепа на правителството
Плакат по време на демонстрацията в подкрепа на правителството

Разговаряхме с Христо Борисов и Васил Терзиев няколко часа преди началото на протестите и преди да е ясен резултатът от вота на недоверие. Въпреки неизвестните, и двамата казаха, че ще продължат да мислят позитивно за бъдещето на страната - защото са избрали да живеят в България и да създадат бизнеса си тук с ясното съзнание за трудностите и рисковете.

"За мен най-важното нещо е ти да се опиташ да промениш средата, в която си", каза Борисов.

А Терзиев допълва, че демонстрацията в сряда не е инцидентен случай, а част от дългогодишна борба за ценности.

"Всички ние много вярваме в потенциала на хората които живеят в България, вярваме, че могат повече и просто е въпрос да им се създадат такива предпоставки. Много от тези неща ние си ги правим – да, по-трудно е, по-предизвикателно, но показваме, че не е невъзможно", казва Терзиев.

Той добавя, че е наясно, че демонстрацията в сряда няма да реши проблемите "от днес за утре".

"[Тя] е знак, че това, което се случва, за нас не е приемливо. Че ние не искаме да продължаваме да толерираме подобен тип отношение. И че е много важно политиците да се научат, че те работят за нас – техните гласоподаватели, хората, които плащаме данъци".

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00

XS
SM
MD
LG