Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" свалиха правителството. Кирил Петков обеща "България без задкулисие"


Правителството на Кирил Петков след гласуването на вота на недоверие.
Правителството на Кирил Петков след гласуването на вота на недоверие.

Кабинетът на Кирил Петков беше свален в сряда, след като вотът на недоверие беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” срещу 116 гласа “против”.

Гласуването беше повторено два пъти като при втория беше отчетен един глас повече в подкрепа на правителството, но Рамадан Аталай след това обясни, че системата грешно е отчела вота му. Единственият депутат, който не присъстваше на заседанието, беше Елена Гунчева от “Възраждане”, защото е болна.

Премиерът Кирил Петков взе първи думата, за да декларира, че партията му “Продължаваме промяната” няма да се откаже да се бори, за да бъде един ден “България - без задкулисие, без мафия - една успешна европейска държава”.

Той каза още, че за него е “чест”, че е ръководил правителство, свалено от от Делян Пеевски, Бойко Борисов, Слави Трифонов и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Резултатите от вота на недоверие
Резултатите от вота на недоверие

След гласуването министър-председателят каза пред Нова телевизия, че с партията му ще изпрати писма до всички депутати в парламента, в които ще им обясни принципите и целите на евентуалното следващо управление с техен мандат. По думите му, ако те не се отзоват, “отиваме на избори”.

Пред останалите медии в кулоарите на парламента Петков уточни, че с колегите си няма да преговорят с “лидерски партии”, а ще дадат шанс на още “независими депутати” да покрепят втори мандат на Продължаваме промяната”.

Гласуването се проведе точно 24 часа след края на дебата по вота на недоверие, какъвто е минимално необходимият срок. По-рано в сряда четирите опозиционни партии първо бойкотираха заседанието на депутатите, на което трябваше да бъде избран нов председател на Народното събрание, а след това отложиха и заседанието на външната комисия, която трябваше да обсъди т.нар. френско предложение за Северна Македония.

Кризата в четворната коалиция настъпи преди две седмици, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Като претекст за решението си той каза, че премиерът Петков е опитвал да води двойна външна политика с цел да свали по-бързо българското вето над европреговорите на Северна Македония.

Няколко дни по-късно спортният министър в оставка Радостин Василев (“Има такъв народ”) даде пресконференция заедно с петима депутати от партията на Трифонов, за да обявят, че напускат формацията. По-късно към тях се присъедини още един народен представител. Те бяха обвинени в предателство от ръководството на ИТН, което твърди, че са били “купени” от “Продължаваме промяната”.

Само два дни по-късно ГЕРБ внесе в парламента вот на недоверие към кабинета “Петков”, а ДПС, ИТН и “Възраждане” декларираха, че ще го подкрепят. Още същия ден четирите партии демонстрираха, че действат в рамките на опозиционно мнозинство, и се обединиха и около искане за предсрочното отстраняване на парламентарния председател Никола Минчев.

Той беше свален от поста си миналия четвъртък с гласовете на всички депутати от опозицията с изключение на Делян Пеевски от ДПС, който не присъстваше в пленарната зала.

Повод за отстраняването му стана фактът, че Минчев не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана. Тогава тя каза пред депутатите, че премиерът е поел ангажимент пред Брюксел за по-бързо вдигане на българското вето над европреговорите на Северна Македония.

Свалянето на Минчев провокира серия от демонстрации в подкрепа на правителството миналата и тази седмица. Срещу тях преди ден беше противопоставен антиправителствен протест, на който последователно се появиха лидерите на извънпарламентарната ВМРО и опозиционните ДПС и “Възраждане”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и съпартиецът му Делян Пеевски се появиха и на антиправителствения протест в деня на гласуването на вота на недоверие в сряда.

Преди това десетки автобуси и микробуси докараха в София демонстранти срещу кабинета от райони, в които движението на Ахмед Доган традиционно има силни изборни резултати. Пред Народното събрание пък беше организирано поредното масово събитие в подкрепа на управляващите.

На същото място предварително беше обявен и протест на “Възраждане”, но след появата на Пеевски от партията на Костадин Костадинов обявиха, че са отменили проявата си. Въпреки това сред симпатизантите на ДПС се появиха и такива на иначе враждуващата с движението проруска формация.

След падането на правителството на Петков следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първият мандат отново ще отиде в “Продължаваме промяната”, вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента Румен Радев.

Ако в рамките на тази процедура не бъде избрано ново правителство, държавният глава разпуска парламента, назначава нов служебен кабинет и насрочва предсрочни избори. През миналата година в страната бяха проведени три парламентарни и едни президентски избори.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG