Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН се обедини с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" срещу председателя на парламента Никола Минчев


Никола Минчев е председател на Народното събрание. Той е от квотата на най-голямата партия в парламента "Продължаваме промяната".

Депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ внесоха в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, показва справка на сайта на институцията. Под искането са се подписали 120 народни представители.

Предложението трябва да бъде гласувано в четвъртък след изслушване на председателя.

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че предложението е по инициатива на „Има такъв народ“. Партията беше част от управляващата коалиция, но я напусна след решение на лидера си Слави Трифонов. В сряда те се обединиха с трите партии в опозиция против Никола Минчев. Председателят на парламента според правилника се издига от най-голямата парламентарно представена партия, която в случая е "Продължаваме промяната".

Това е третият случай, в който ИТН се обедини с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ в рамките на деня. Първият беше сутринта, когато новото мнозинство от депутати реши да се проведе изслушване на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска заради обвиненията от партията на Трифонов, че премиерът води двойствена политика относно Северна Македония.

ИТН изрази и подкрепа през деня за внесения вот на недоверие към правителството на Кирил Петков от групата на ГЕРБ-СДС.

Поводът и основанието за искането за освобождаването на председателя на парламента Никола Минчев не е днешното изслушване на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, каза Карадайъ.

„С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого“, допълни той.

По-рано в сряда шефът на парламента и опозицията се скараха, след като Минчев не позволи изслушването на Генчовска да се проведе на закрити врати, с което според критиците не й е позволил да представи класифицирана информация.

Аргументите му бяха, че партията на Слави Трифонов не е посочила изрично, че иска тайно изслушване, както и че депутатите са решили обсъжданията да са публични чрез гласуване.

Опозицията обвини председателя на парламента, че прикрива „националното предателство“ на премиера Кирил Петков, което според тях той е извършил чрез действията си в Европейския съюз, свързани със Северна Македония.

Лидерът на ДПС в парламента Карадайъ каза още и че не трябва да се гласува актуализацията на бюджета в момент, в който не е ясно колко още ще остане правителството.

„В момента за всеки е ясно, че отиваме на избори. Да се внася актуализация на бюджети без ясно мнозинство - не се знае какъв Франкенщайн може да излезе при редицата популизми, които най-вече идват от управляващите“, коментира още Карадайъ.

На дневен ред за днешното заседание беше гласуването на нов бюджет, които според лидера на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова е много важен, за да получат хората пенсии и антикризисни помощи.

Каква е процедурата според правилника

Съгласно парламентарния правилник председателят на Народното събрание може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на неговата компетентност, припомня БТА. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Депутатите са общо 240, но е възможно не всички да присъстват в даден ден.

При предсрочно освобождаване, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция.

Като мотиви в искането за освобождаване на Никола Минчев от поста председател на НС са посочени нарушение на Конституцията и на правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Вносителите отбелязват, че председателят на парламента не е свикал извънредно закрито заседание, по искане на една пета от народните представители, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Освен това днешното заседание, на което беше изслушана министърът на външните работи Теодора Генчовска, също не е било при закрити врата, въпреки че е станало ясно, че в доклада си тя ще реферира към постъпили класифицирани документи. С тези свои действия, председателят, освен че наруши Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съзнателно попречи на цялостното изслушване на външния министър Теодора Генчовска, се казва още в искането.

Преди по-малко от месец - на 19 май, парламентът разгледа искане за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). Тогава Иванов запази поста си след като 81 народни представители от опозицията гласуваха "за" освобождаването му, а 129 от управляващата коалиция бяха "против". Сега обаче партиите в нея са с една по-малко, след изтеглянето на ИТН, които минаха в опозиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG