Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтеглянето на Трифонов е заради пари, а не заради Северна Македония. Емилия Милчева и Милен Любенов пред Свободна Европа


Емилия Милчева и Милен Любенов
Емилия Милчева и Милен Любенов

Реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията се бавят. Задават се нови кризи. Парламентарната демокрация се държи в плен от опита за оцеляване на няколко политически фигури от ГЕРБ и ДПС. В този момент Слави Трифонов напуска управляващата коалиция с фалшив аргумент.

Северна Македония е само прикритие на истинската причина, заради която Слави Трифонов изтегли "Има такъв народ" от управляващата коалиция - пари.

Настоящата перспектива на управление с плаващи мнозинства може да се получи само в краткосрочен план, но по-вероятно е отиването на нови избори през есента или най-късно в началото на следващата година.

Това коментираха в Студио България на Свободна Европа журналистката Емилия Милчева и политологът Милен Любенов.

Според двамата анализатори управляващите не са свършили достатъчно по посока на предизборните си обещания за реформи, свързани със съдебната система и борбата срещу корупцията, а сега вече може да не им остане време за това.

Няма никакви законопроекти. В комисиите непрекъснато се викат министри на изслушване. Къде бяха досега
Емилия Милчева

"Колегите в парламента и аз, като журналист, наблюдаваме, че няма никакви законопроекти. В комисиите непрекъснато се викат министри на изслушване. Къде бяха досега", каза Милчева.

Ситуацията в Народното събрание се усложнява, защото има една антисистемна партия - "Възраждане" и две, определяни от останалите за "токсични" - ДПС и ГЕРБ, каза Милен Любенов. Това не позволяват осъществяването на реформата, която 60% от гражданите все още искат - правосъдната.

"Има един сериозен раздел между политическите партии и това е темата, свързана с корупцията. Има няколко човека, техните имена се броят на едната ръка, държат за заложник парламентарната демокрация в България. Защото те опитват да спасят себе си по някакъв начин", каза Любенов.

"Трифонов може да не знае каква е истинската причина". Емилия Милчева и Милен Любенов пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:24:40 0:00

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

-Защо точно сега Слави Трифонов реши да изкарва своята партия от управляващата коалиция и свързано ли е това със Северна Македония?

Милен Любенов: Със Северна Македония категорично не е. Няма развитие по казуса със Северна Македония. Все още не е вдигнато ветото, така че няма нарушено коалиционно споразумение, както твърди Слави Трифонов. Това беше тема, с която той се опита по някакъв начин да прикрие истинската тема за напускането – това, че става дума за пари. Дали са свързани с пътищата и с исканото увеличение на бюджета от министър [Гроздан] Караджов, или темата, която и днес виждаме, че отново е обект на коментари, свързана с границата на „Капитан Андреево“. В крайна сметка и самият г-н Трифонов може да не знае каква е истинската причина. Ние правим сериозни анализи, но в крайна сметка в България нещата понякога се случват – някой се обажда по телефона, казва „вадиш министрите“ и той ги вади. А каква е истинската причина може и той да не знае.

-Реалистично ли е самият Трифонов да не знае каква е причината, поради която вади партията от коалицията?

Емилия Милчева: Аз не мисля така, но за мен това е кулминацията на едно откровено неразбиране вътре в рамките на самата коалиция, което започна още в самото начало. Ще започна с различните хипотези. Хипотезата, която г-н Трифонов лансира в Дарик радио – Северна Македония.

През изминалите месеци бяхме свидетели на едни много активни действия на премиера Кирил Петков, който се срещаше с много лидери в чужбина и в България и на друг тип политика, водена от външния министър г-жа [Теодора] Генчовска. Мисля, че няма спор за това. Дори и да допуснем обаче, че г-н Кирил Петков иска нещо да направи той наистина първо не може да го направи без санкция на Народното събрание.

И второ, в настоящата ситуация дори да го направи внезапно и да получи подкрепа, говоря чисто хипотетично, това наистина означава правителството да падне заради масови протести. Искам да говорим не за политика на желаното, а за политика на реалното. Защото всички ние, като казвам това имам предвид една група хора, аз в това число като гражданин, също искам да падне ветото. Но, ако г-н Петков искаше да подготви гражданите за това нещо, през това време трябваше да има много силна комуникационна кампания. Ние такава кампания не видяхме. Тоест би било огромна изненада, ако в момента се случи нещо такова, каквито намеци се появиха днес. Че утре заради интервюто на г-н Владо Бучковски (бивш македонски премиер и бивш специален пратеник за България бел. ред.) пред БТА, г-н Петков ще внесе искане за падане на ветото.

Парите за пътища. Ние от времето на инхаус поръчките на бившия премиер г-н Борисов знаем, че по някакъв начин, почти е ясно какъв, в продължение на три правителства ГЕРБ успяха да овладеят пътните фирми и пътния бизнес. Това, между другото, може да се види с президента [Реджеп Тайип] Ердоган, който за времето на своето президентство също успя да си изгради една своя собствена бизнескласа. Стигаме до днес, даже до времето още на служебното правителство. Тези договори, казват всички, са корупционни, съдържат корупция. Г-н Бойко Рашков видяхме какви разкрития направи. Прокуратурата мълчи. Но тези договори са сключени по закон.

Много ясно с този горещ картоф управляващите трябваше да се заемат още в първия месец на своето управление, което беше зимният сезон. Да, това са пътните фирми – какви са договорите, ще им плащаме ли, кой ще поддържа пътищата, как ще се строи магистрала „Хемус“. Ще се продължава ли, ще се спира ли? Тези неща трябваше да бъдат публично първо изяснени в рамките на самата коалиция и след това обяснени на обществото. Защото сега стигаме до едни непрекъснати протести на пътните фирми. Договори, които никой не е обявил, че не са окей, след като още в служебното правителство беше признато, че те са сключени по всички правила т.е. ако бъдат изпълнявани държавата ще претърпи загуби. И трето, кой ще поддържа пътищата.

-Ако приемем, че очевидно причините не са свързани със Северна Македония, какво все пак правим сега с правителството. Има петима отцепници от "Има такъв народ". Ще може ли правителството да управлява с плаващо мнозинство, ще падне ли, изобщо как ще се развива ситуацията оттук-нататък?

Милен Любенов: В краткосрочен план е възможно, но в дългосрочен много трудно едно правителство може да разчита на плаващо мнозинство от индивидуални народни представители. Това правителство и това мнозинство дойде със сериозни заявки, свързани с реформи. Преди всичко реформи, свързани с правосъдието и приемане на антикорупционно законодателство, с което да разградят предишния корумпиран модел на управление.

-Нали и това е причината за един от сблъсъците, че не се случиха тези неща. Примерно осуетяването на реформата в КПКОНПИ?

Милен Любенов: Ето в това е въпросът. Това е големият въпрос – дали в действителност „Има такъв народ“ (ИТН) са саботирали този процес. Но все повече данни излизат, че в действителност те са имали много резерви по отношение на антикорупционното законодателство с аргумента, че някои текстове биха противоречали на Конституцията. Но, ако това в действителност е така, и тази партия разполага с юристи и експерти, тя трябва да предложи такива текстове, които биха били в съответствие с Конституцията. Нищо такова не сме видели като дебат вътре в рамките на коалицията.

Така че, според мен, в краткосрочен план е възможно 3-4 месеца това правителство да се запази, те вече са в малцинство, но да не бъде свалено с вот на недоверие е много трудно в дългосрочен план. Говори се за правителство на малцинствата в Европа. Да, в Европа в много страни има такива правителства, но там те се подкрепят от партии, които подкрепят правителството по определени приоритети, а не от индивидуални депутати. В България и това сме го виждали през годините. Не е това първото правителство на малцинството. Правителството на Борисов, първото, също беше на малцинството и имаше 117 депутати. Вярно, тогава ситуацията беше различна. ГЕРБ получи огромна подкрепа и в началото беше подкрепена от няколко политически партии в рамките на парламента.

Ситуацията сега е съвсем различна. Има един сериозен раздел между политическите партии и това е темата, свързана с корупцията. Това, което е моята оценка и защо възелът не може да се развърже вече втора година, напът сме трети парламент да бъде разпуснат предсрочно, е че няколко човека, техните имена се броят на едната ръка, държат за заложник парламентарната демокрация в България. Защото те опитват да спасят себе си по някакъв начин. Мислят за своето оцеляване и да не бъдат подложени на съдебно преследване. И когато има такива хора и има две политически партии, които останалите наричат токсични, това веднага стеснява възможността за различни коалиционни формули. И затова ние сега сме изправени пред тази ситуация да говорим за предсрочни парламентарни избори, защото не е възможна друга коалиционна формула. Така че, за да се разреши този ребус, две от основните партии в страната – ГЕРБ и ДПС трябва да променят по някакъв начин себе си. Защото именно те държат в заложник парламентарната демокрация. Как да се преговаря с партия, в която на първия ред в Народното събрание стои депутат който е санкциониран по списъка Магнитски (депутатът от ДПС Делян Пеевски бел. ред.). Защото стана тук въпрос за воля на депутатите, депутатите могат да напускат парламентарната група. Аз питам: как не се намери един депутат от ГЕРБ или от ДПС да каже „това е проблем за нашия имидж, проблем е за имиджа на партията“. В ГЕРБ никой не постави въпроса за лидерството на Борисов. Видяхме какво се случи само преди една година в Австрия например. Себастиан Курц не само напусна премиерския пост, не само се оттегли като лидер на партията, но изобщо излезе от политиката. Така че, за да се разреши този ребус, всички партии трябва да преминат към някаква нормалност.

Имаме една антисистемна партия, която е „Възраждане“. Две партии, които са наречени от останалите „токсични“. Как да се направи някаква по-различна коалиционна формула. Не може. Затова това е решението. Знам, че е трудно, но все пак трябва да се намерят по някакъв начин в тези партии сили, които да поставят тази тема на дневен ред, ако те мислят в дългосрочен план за своите партии. Борисов онзи ден каза „без мен съдбата на ГЕРБ ще бъде като на НДСВ“. Защо? Това означава, че това не е партия. Това не е партия, която не е нормално да се институционализира в партийната система, ако тя зависи от една фигура и персона.

-Понеже споменахте ГЕРБ и ДСП и евентуален вот на недоверие. На няколко пъти те го споменаха като възможна хипотеза, но не го предлагат, въпреки че могат. Ще има ли вот на недоверие и защо не го предлагат, след като твърдят, че правителството на Петков е „най-лошото“ и „вредно“ за България, а самият вот вече може да мине?

Емилия Милчева: Официално вчера вече заявиха, че може би ще го направят. Но, за мен, от това което наблюдавам като журналист, има два стремежа на две различни групи за съставяне на правителство на малцинството. Едната група се лидира от Корнелия Нинова – лидер на БСП. Г-жа Нинова, както знаем, чудесно комуникира и с ИТН, и с ДПС, а вероятно и с ГЕРБ. Така че тя заявява някакво желание, поне това стана ясно след заседанието на Националния съвет на БСП в неделя, да бъде като една гълъбица на мира и да говори, да събере всички страни, така щото да бъде съставен един нов кабинет с някаква, вероятно кратка програма. Виждаме, че от страна на лидера в управляващата коалиция „Продължаваме промяната“ – те очевидно правят това, което намират за добре. За победител в последните избори и лидер в правителството, естествено, имат съвсем ясни права и търсят свое мнозинство. Дали ще го намерят и къде ще се сблъскат тези две групи, за мен е интригата на следващите дни, тъй като от нея ще зависи включително приемането на част от законопроектите , за които ПП казва, че ще настоява. Това е актуализацията на бюджета, промените в Закона за енергетиката, които са свързани с помощите за бизнеса и законопроекта, внесен единствено от ПП за антикорупционната комисия.

Това е много интересно, защото в цялата тази какафония от изказвания и изявления днес министърът на правосъдието г-жа Надежда Йораднова даде да се разбере, че „Демократична България“ има известни бележки по този законопроект, които със сигурност ще направи. Как така този законопроект толкова месеци беше държан от ПП и изведнъж беше внесен единствено с техните подписи. Доколкото знам е седял при няколко души от ръководството или по-скоро при един член на изпълнителния съвет и внесен в деня, след като г-н Слави Трифонов обяви „изтеглянето“ на своите министри. Това показва, че нито една партия не желае в момента избори, тъй като предстоят тежки месеци. Предстои зима, предстои, може би нова каскада от кризи. Войната в Украйна, която постави на изпитание всичко това, не е приключила. Осигуряването на газа за следващия сезон не е сигурно никак. Това в момента зависи от преговори на управляващите и изобщо има много въпросителни.

Що се отнася до един от аргументите на г-н Кирил Петков, който каза „трябва да има правителство, защото трябва да бъдат приети 22 закона, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост“. Ами защо досега не бяха писани законопроекти? Колегите в парламента и аз, като журналист, наблюдаваме, че няма никакви законопроекти. В комисиите непрекъснато се викат министри на изслушване. Къде бяха досега?

-От цялата тази ситуация с изтичане на време, с какафония – кой печели от това нещо?

Милен Любенов: Със сигурност държавата не печели. Това, което каза г-жа Милчева като хипотеза – за ролята на БСП, с оглед на изказването на Корнелия Нинова, което наистина беше малко разтегливо, това говори за ново мнозинство. Ново мнозинство, което да постави в изолация "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това ще бъде правителство, тип "Беров", което обаче аз не мисля, че ще издържи. Защото наистина ситуацията е сложна, особено ако в края на годината светът влезе в период на рецесия, това ще се отрази и на България. Очакват ни наистина много трудни месеци.

60% от българските граждани настояват за реформа, свързана с правосъдието, и истинска антикорупционна политика.
Милен Любенов

Това правителство няма да бъде легитимно, защото няма да срещне подкрепата на мнозинството от българските граждани. Все още, ако погледнем данните на социологическите агенции, 60% от българските граждани настояват за реформа, свързана с правосъдието, и истинска антикорупционна политика. Едно такова мнозинство не мисля, че може да предложи такова нещо.

Напротив, именно това е съпротивата, така че ако има някакво такова мнозинство, то ще бъде в този контекст – да изберат състав на Висшия съдебен съвет. Трудно ще е, защото ще им трябват две трети [от гласовете в парламента], но сега ще има решение на Конституционния съд – той ще каже какво се случва в една такава хипотеза – при изтекъл мандат на парламентарната квота и неизбрана [нова] парламентарна квота, какво се случва. Така че, много са въпросите, но страната навлиза и в сериозна институционална криза, защото освен ВСС, вече две години съставът на Инспектората към ВСС не е променен.

-Понеже споменахме войната в Украйна, миналата седмица Атанас Атанасов излезе с една публикация, че в момента са активирани сътрудници, тече операция на руските служби. Това се случи, след като в сряда Слави Трифонов оттегли своята партия [от управлението], появиха се едни клипове, за които се твърди, че са на премиера и шефката на кабинета му...

-В Солун беше заснет министър-председателят с посланика в Гърция...

-Да, и това се случи през уикенда. Включително заместникът на Александър Николов в Министерството на енергетиката каза, че те са против тезата на Асен Василев да няма възобновяване на преговорите с "Газпром" [за нов дългосрочен договор за доставки на газ]. Вписва ли се всичко това в цялото нещо, което наблюдаваме през последните седмици или изглежда просто като някаква теория на конспирацията?

Емилия Милчева: Коалицията, лидирана от "Продължаваме промяната", показа една много балансирана политика спрямо режима. Първо, да, беше обявено, че няма да бъде подновен договорът с "Газпром", който изтича в края на тази година. Очевидно, ако преди това на есен заработи интерконекторът [с Гърция] и ни започнем да получаваме азерски газ, и бъдат осигурени доставки на втечнен газ, ние наистина можем да решим този въпрос. Но България купува много повече петрол, не газ. По отношение на петрола, ние получихме изключение [от европейските санкции], по отношение на подкрепата за Украйна, България не изпрати оръжие. Не говоря за търговските взаимоотношения, чрез които едни фирми купуват оръжия и продукция с възможна двойна употреба и ги изнасят с краен получател в други страни, но те стигат до Украйна. Официално България не изнесе оръжие и официално България отговори на посланик на Мускаленко, който поиска преди няколко дни с писмо оръжие, че този въпрос вече е решен. Така че нека не забравяме, че коалицията действа много балансирано и гледа да не настъпва червената линия, поставена от БСП.

Неслучайно го подчертавам, защото на тази партия беше позволено твърде много в рамките на коалицията. Ако това беше комуникирано през цялото време с хората и обществото... Мисля, че когато г-н Петков каза, че "ние не успяхме да разкажем за своите успехи", всъщност истината е, че едни управляващи трябва да разказват и за успехите, и за неуспехите си. Това, за политическа сила, която прави сериозна заявка за промяна, за реформи, е много важно. Трябваше да бъде обяснено на хората, че фактът, че "Газпром" спря доставките за България, защото България спази изискванията да не се плаща за газа в рубли – тоест, ние отстояхме позиция и бяхме наказани за нея. Защото в момента, в който най-зависимата държава реши да ритне оковите, естествено, че ще бъде плесната за назидание. Важно е да удържим, защото 100-процентова газова зависимост не е окей. Между другото идеи, че не е хубаво и, че трябва да се преговаря с "Газпром", дойдоха и от настоящия коалиционен партньор Корнелия Нинова и БСП, които казаха: "Ами, да, работодателите искат евтин газ." Така че как ще стане това с газовите доставки никак не е ясно независимо, че от "Има такъв народ" са напуснали.

По отношение на съдебната реформа, за съжаление, ние видяхме закриването на спецсъдилищата и сега някакъв опит да мине законопроектът за КПКОНПИ, а може би – само да бъде избран председател, ако и това изобщо успеят. Ние не видяхме никакъв разговор за тези 11 души, които парламентът трябва да избере от квотата си във ВСС. Дори не беше повдигнат такъв разговор. Защото, като че ли, предварително управляващата коалиция се беше примирила с това, че няма да може да събере 160 души квалифицирано мнозинство, което е необходимо. Но те трябваше да покажат, че са готови да се борят за това, просто трябваше да преговарят. От "Демократична България" го казаха – че са готови да отидат на преговори и с опозицията в името на това да се случи съдебната реформа.

-Накрая за съвсем кратки отговори ще ви помоля. Ще има ли избори и ще има ли промяна? Говоря за състоянието в парламента.

Милен Любенов: Това е най-трудният въпрос, на който много трудно мога да ви отговоря, защото ситуацията наистина е толкова динамична и променяща се, че след една седмица нещата могат да бъдат съвсем различни поради някакви обстоятелства. Отново се връщам на началната си теза – за да има нормализация и истинска парламентарна демокрация в България, трябва да има нормални партии. Партии, които се ръководят от центростремителна конкуренция, които могат да общуват, да водят диалог помежду си и да правят коалиции. Засега обаче това не го виждаме, така че, за съжаление, ако трябва да дам прогноза, в дългосрочен план страната ще продължи да бъде в едно флуидно и неясно, от институционална гледна точка, състояние.

-Г-жо Милчева?

Емилия Милчева: Мисля, че предсрочни избори ще има и няма да открия топлата вода, защото, както се казва, те се очакваха от началото на коалицията, въпросът беше кога. Или ще се стигне до кабинет на малцинството, който да е одобрен от максимален брой народни представители, за да изкараме трудните месеци. Най-вероятно, ако не наесен, това означава, че ще прескочим зимата и ще отидем в началото на следващата година. Промяна винаги има, въпросът е дали тя е за добро или за лошо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG