Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никаква креативност". ДПС направи неуспешен опит да спре Рашков за КПКОНПИ


Бойко Рашков
Бойко Рашков

ДПС направи във вторник неуспешен опит да възпрепятства участието на вътрешния министър Бойко Рашков в процедурата по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Движението на Ахмед Доган предложи в правилата за конкурса да бъде заложено изискване кандидатите да са на не повече от 65 години, което би попречило на 67-годишния Рашков да участва. Мнозинството в парламентарната антикорупционна комисия обаче отхвърли тази идея.

Както е известно, "Продължаваме промяната" номинираха вътрешния министър за поста, овакантен миналата година от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. От ДПС са категорично против кандидатурата на Рашков, когото обвиняват в репресии по време на изборите през миналата година. Той от своя страна твърди, че полицията просто е пресякла редица изборни схеми.

След излизането на "Има такъв народ" от управляващата коалиция преди седмица, от ПП внесоха законопроект за КПКОНПИ, който предвижда комисията да се сдобие с разследващи инспектори, които да могат да разследват около 60 вида престъпления. Целта е по този начин да се заобиколи възможността на прокуратурата да бави или стопира дела, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ. Това е едно от основните обвинения към главния прокурор Иван Гешев от настоящата власт.

Освен Рашков, до момента единствената друга известна номинация за ръководния пост в КПКОНПИ е на следователя Бойко Атанасов, издигнат от "Възраждане". Успоредно с това, Атанасов беше и кандидат за член на ВСС от квотата на следователите.

Парламентарната антикорупционна комисия прие във вторник правила за избор на наследник на Цацаров. Председателят ѝ Михаил Камбарев (ПП) коментира след края на заседанието, че в тях няма "никаква креативност" и потвърди, че номинацията на партията му ще бъде именно Рашков.

Освен идеята за максимална възраст от 65 години за номинираните за поста, Александър Несторов от ДПС предложи по време на заседанието в правилата да се запише, че кандидатите за поста не трябва да са били част от бившата Държавна сигурност. Камбарев определи това предложение като добро, но не може закон да бъде приеман с процедурни правила. Иван Димитров от "Демократична България" пък каза, че има подготвен закон за лустрация и се надява на подкрепа от ДПС при гласуването му в пленарната зала.

Мнозинството в парламентарната комисия отхвърли и друга идея на Несторов – председателят на КПКОНПИ да се избира с квалифицирано мнозинство от 160 гласа. Това би означавало, че печелившият кандидат трябва да получи подкрепа не само от управляващите, но и от опозицията.

Против се обявиха Константин Бачийски от ПП и Иван Димитров от ДБ. Първият заяви, че ДПС много искат сегашният временен председател Антон Славчев да остане на поста. Димитров пък каза, че такова изискване би поставило пред невъзможност което и да е Народно събрание да избере шеф на комисията.

Предстои правилата да бъдат утвърдени с гласуване в пленарната зала, след което започват да текат сроковете за официални номинации и избор на председател на антикорупционната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG