Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков oчаква интерконекторът с Гърция да заработи следващия месец


Премиерът Кирил Петков по време на посещение във Велико Търново, 14 юни.

Премиерът Кирил Петков потвърди очакванията си още през юли да заработи интерконекторът с Гърция, по който да потече азерски газ в размер от 1 млрд. кубични метра годишно. Това каза той пред медиите по време на посещение във Велико Търново във вторник.

Газовата връзка с Гърция трябваше да влезе в експлоатация още миналата година. но строителството се забави. Новият краен срок по договор е началото на юли, но заради ново забавяне се очаква тръбата да е готова за употреба през есента.

България разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), за да намали зависимостта си от руския газ. Доставките от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април, след като София отказа да плаща за газа в рубли, тъй като това е в нарушение с договора.

„Опитваме да направим микса между втечнен газ и азерски газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“, за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентоспособна и е диверсифицирана“, каза Петков.

Той добави, че тази седмица ще пътува до столицата на Азербайджан Баку, за да потвърди количествата азерски газ, които да бъдат доставени в страната.

По повод на политическа ситуация в страната премиерът каза, че очаква правителството да продължи да работи стабилно, въпреки излизането на „Има такъв народ“ от коалицията. Според Петков ръководството на партията е предприемало действия, от които е изглеждало, че не желае приемането на промени в закона за антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

„Идеите, които идваха от ръководството на „Има такъв народ“, изглеждаха, че все едно искат да го блокират, вместо да го направят по-ефективен", каза още той.

Преди седмица лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Останалите три партии в коалицията съобщиха, че ще търсят подкрепата на депутати от ИТН, за да сформират правителство на малцинството. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП предупреждават, че евентуални предсрочни избори биха довели до нестабилност в страната.

"Ако в този момент влезем в поредица от избори, би било наистина пагубно и загуба на историческо време", каза Петков във Велико Търново. "Целта ни е да имаме 121 депутати и аз благодаря на тези депутати и на Радостин Василев". Става дума за спортния министър в оставка, който съобщи на пресконференция в понеделник, че той и още петима депутати от "Има такъв народ" свалят доверието си от лидера Слави Трифонов и напускат партията му.

Петков подчерта още, че "ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим и спираме 20 милиарда лева европейски средства за българската икономика".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG