Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков oчаква интерконекторът с Гърция да заработи следващия месец


Премиерът Кирил Петков по време на посещение във Велико Търново, 14 юни.
Премиерът Кирил Петков по време на посещение във Велико Търново, 14 юни.

Премиерът Кирил Петков потвърди очакванията си още през юли да заработи интерконекторът с Гърция, по който да потече азерски газ в размер от 1 млрд. кубични метра годишно. Това каза той пред медиите по време на посещение във Велико Търново във вторник.

Газовата връзка с Гърция трябваше да влезе в експлоатация още миналата година. но строителството се забави. Новият краен срок по договор е началото на юли, но заради ново забавяне се очаква тръбата да е готова за употреба през есента.

България разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), за да намали зависимостта си от руския газ. Доставките от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април, след като София отказа да плаща за газа в рубли, тъй като това е в нарушение с договора.

„Опитваме да направим микса между втечнен газ и азерски газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“, за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентоспособна и е диверсифицирана“, каза Петков.

Той добави, че тази седмица ще пътува до столицата на Азербайджан Баку, за да потвърди количествата азерски газ, които да бъдат доставени в страната.

По повод на политическа ситуация в страната премиерът каза, че очаква правителството да продължи да работи стабилно, въпреки излизането на „Има такъв народ“ от коалицията. Според Петков ръководството на партията е предприемало действия, от които е изглеждало, че не желае приемането на промени в закона за антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

„Идеите, които идваха от ръководството на „Има такъв народ“, изглеждаха, че все едно искат да го блокират, вместо да го направят по-ефективен", каза още той.

Преди седмица лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Останалите три партии в коалицията съобщиха, че ще търсят подкрепата на депутати от ИТН, за да сформират правителство на малцинството. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП предупреждават, че евентуални предсрочни избори биха довели до нестабилност в страната.

"Ако в този момент влезем в поредица от избори, би било наистина пагубно и загуба на историческо време", каза Петков във Велико Търново. "Целта ни е да имаме 121 депутати и аз благодаря на тези депутати и на Радостин Василев". Става дума за спортния министър в оставка, който съобщи на пресконференция в понеделник, че той и още петима депутати от "Има такъв народ" свалят доверието си от лидера Слави Трифонов и напускат партията му.

Петков подчерта още, че "ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим и спираме 20 милиарда лева европейски средства за българската икономика".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG