Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ненадежден партньор." България "никога" няма да преговаря за нов договор с "Газпром"


Асен Василев
Асен Василев

България “никога” няма да преговаря с “Газпром” за нов договор за доставка на природен газ. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Договорът с руската държавна компания още е в сила, но тя не изпълнява задълженията си по него. Това по думите на Василев я прави “ненадежден партньор”.

“Имайки предвид държанието на “Газпром”, никога няма да преговаряме за нов договор”, каза Василев. “Ако сега подпишем такъв, а спрат газа през февруари, както се е случвало, ще останем без газ за индустрията и без парно.”

Договорът на българската държавна компания “Булгаргаз” с “Газпром” изтича на 31 декември тази година. Подновяването му беше поставено под въпрос още в началото на войната, която Русия започна срещу Украйна.

В края на април “Газпром” спря доставките на природен газ за България по настоящия договор. Поводът беше, че България отказа да се съобрази с новите условия на руската компания, които са в нарушение на договора.

Те предвиждаха компаниите от т.нар. “неприятелски държави” да са длъжни да си открият сметки в рубли, за да плащат за природния газ. Москва едностранно спря да приема плащания във валутите, записани в договорите. Освен за България, “Газпром” спря доставките и за Полша, Финландия и Нидерландия.

Според Асен Василев “Газпром” решава на кои държави да спре да доставя газ в зависимост от това кога изтичат договорите им.

“След 31 декември договор няма да има. Руската страна изглежда взима предвид това, когато решава на кои държави да приеме плащанията. Спира на държави с малки обеми, които са с договори, които изтичат скоро”, каза Василев, цитиран от “Дневник”.

Сега България внася природен газ от Азербайджан, а през юни ще пристигнат два танкера с втечнен газ от САЩ. На пози фон “Булгаргаз” предложи намаляване на природния газ за юни с 13%.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG