Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" предлага намаляване на цената на природния газ с близо 13%


"Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за юни от 141,28 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), става ясно от заявлението на обществения доставчик, цитирано от БТА.

Това представлява спад с 12,88% на утвърдената за май цена от 162,17 лв. за мегаватчас. Предложението е съобразено с договорите, по които дружеството ще купува природен газ през юни.

В предложението е отчетен фактът, че руската компания "Газпром експорт" спря доставките за България по дългосрочния договор от 27 април. В заявлението се припомня, че "Булгаргаз" на 17 септември 2021 г. удължи за трети път периода за доставка на азерски газ пре Неа Месемврия в Гърция.

Количеството газ, което ще бъде доставяно на тази точка на доставка, не се посочва. В заявлението се отчитат и цените на алтернативните горива, които са в основата на цената на природния газ.

В края на април "Газпром", в нарушение на клаузите по сключени договори, прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG