Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой не може да ни извива ръцете". Танкерите с американски газ пристигат в България на 8 и 23 юни


Министър-председателят Кирил Петков
Министър-председателят Кирил Петков

Двата танкера с американски втечнен газ вече са тръгнали за България и се очаква да пристигнат на 8 и 23 юни. Това каза премиерът Кирил Петков през Нова телевизия в неделя.

Доставката беше договорена от Петков по време на посещението му в САЩ миналата седмица. Руската "Газпром" беше монополист в доставките на газ за България до 27 април, когато едностранно ги прекрати в нарушение на действащ договор. Това наложи спешно реорганизиране и търсене на алтернативни източници.

"Искам да докажа, че България не е зависима и никой едностранно не може да ни извива ръцете", каза Петков в неделя.

Той посочи, че цената на американския газ е по-ниска от тази на продавания от "Газпром", а заедно с транспорта и останалите разходи ще се изравни с нея, но няма да я надвиши. По думите му в момента цената на синьото гориво в САЩ е една четвърт от тази на европейските борси.

"В САЩ газът се търгува за 26 долара за мегатаватчас, в Европа - за 100 евро, а "Газпром" продава за 72 евро. Въпреки транспорта и другите разходи маржът е толкова голям, че ни позволява да договорим добра цена", каза Петков.

Премиерът добави, че сделката е сключена директно с американска фирма, без други посредници, но отказа да посочи името на компанията. По думите му целият свят търси да алтернативи на руския газ и затова е по-добре за България да не посочва с кого преговаря за дългосрочни доставки.

В сряда Петков се върна в София от официалното си посещение в САЩ, по време на което разговаря с американската вицепрезидентка Камала Харис.

Тогава той съобщи, че количествата втечнен газ от САЩ са договорени конкретно за България и не са обвързани с евентуалните бъдещи общи европейски доставки. Той каза още, че предстои България да сключи и дългосрочен договор без посредници и на "доста по-ниски цени" от моментните на пазара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG