Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН са искали "свой човек" с право на вето в КПКОНПИ, каза ПП. Йорданов обвини Петков, че иска "свой Гешев"


Кирил Петков и Тошко Йорданов. Колаж
Кирил Петков и Тошко Йорданов. Колаж

Предложението за реформа на антикорупционната комисия доведе до нов спор между “Продължаваме промяната” (ПП) и “Има такъв народ” (ИТН).

Партията на Кирил Петков обвини досегашните си коалиционни партньори, че са саботирали реформата с искането си да имат представител в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде разследван.

В отговор формацията на Слави Трифонов критикува проекта за промени в антикорупционната комисия и обвини ПП, че цели да превърне комисията във “втора прокуратура”.

ПП внесе в Народното събрание законопроект за реформа на КПКОНПИ в четвъртък. Това се случи ден след като лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че партията му напуска управляващата коалиция. Тогава Кирил Петков обвини представители на ИТН, че спъват реформата на антикорупционната комисия и едновременно с това искат увеличаване на бюджета за ремонт на пътища, които според премиера да бъдат изхарчени непрозрачно. От ИТН отричат обвиненията на Петков.

Реформата на антикорупционната комисия беше един от приоритетите на управляващата коалиция. Програмата ѝ предвиждаше нов закон да въде приет до три месеца след началото на мандата на правителството, но до четвъртък нямаше дори внесен законопроект.

“Задкулисни игри”

В декларация от парламентарната трибуна в петък председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) повтори обвиненията срещу ИТН, че спират антикорупционната реформа.

“Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставяни условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него Комисия за противодействие на корупцията от лицата, представляващи политическото ръководство на “Има такъв народ”, каза Матеев.

“Зад техните искания, прозира страх от проверка на почтеността им, от осветляване на имуществото, интересите и замисимостите им.”

По думите на Матеев ИТН са искали да имат “свой човек” в антикорупционната комисия с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван, и кой не.

Тази информация беше потвърдена по-рано пред Свободна Европа от депутати, запознати с подготовката на законопроекта за реформа на антикорупционната комисия. Според тях представители на ИТН са настоявали антикорупционната комисия да се управлява от председател и трима зам.-председатели, избирани от парламента, които да вземат решения за разследванията с единодушие. Това значи, че всеки от тях може да блокира взимането на такова решение.

“Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционни престъпления орган”, добави депутатът от ПП. “Времето за убеждаване и компромиси приключи.”

“Малки фюрерчета”

Представители на ИТН отговориха на обвиненията с критики към предложения от “Продължаваме промяната” законопроект и обвинения в лъжи.

“Корупцията е епидемия. Въпросът е как да се борим с нея. Въпросът е този закон, който е предложен може ли да се пребори с тази епидемия и отговорът е не, защото на 90% това е преписаният действащ Закон за противодействие на корупцията”, каза Ива Митева от ИТН.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини премиера Кирил Петков, че целта му е била да “превърне КПКОНПИ във втора прокуратура”.

“Истината е, че ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират и да го използват за каквото поискат. От малки фюрерчета няма нужда. Дали са от Банкя, или от Канада – все са фюрерчета”, каза Йорданов.

Той потвърди, че партията му е настоявала решенията в новата антикорупционна комисия да се вземат с единодушие, но каза, че целта на това искане е да се избегне възможността една политическа сила да иска “разчистване на сметки”.

Какво предвижда проектът

Основните промени, които законопроектът на ПП за реформа на антикорупционната комисия предвижда, са:

  • Разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на две отделни комисии - една за борба с корупцията и втора за отнемане на незаконно придобито имущество;
  • Създаване на фигурата на разследващ инспектор, който да разследва корупционни престъпления;
  • Въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да започне разследване по предложение на комисията.

В петък от парламентарната трибуна Мислен Матеев от ПП призова всички “почтени народни представители” да подкрепят проекта за реформа на антикорупционната комисия.

“Гласуването на Закона за противодействие на корупцията ще покаже къде минава разделителната линия между участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се срещу това социално зло – корупцията”, каза той.

“Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” имат общо 109 гласа в Народното събрание. За да имат мнозинство, са им нужни 121 депутати. Коалиционните партньори на ПП досега не са казали дали ще подкрепят проекта им за реформа на антикорупционната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG