Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не за всичко и не на всяка цена". Отцепилите се депутати от ИТН ще оказват само частична подкрепа на коалицията


Светлин Стоянов на живо в "Студио България"
Светлин Стоянов на живо в "Студио България"

Депутати на „Има такъв народ“, които се отцепиха от партията, няма да се прикрепят към никоя от другите парламентарни групи, но ще подкрепят „Продължаваме промяната“ частично. Това каза в интервю за Свободна Европа депутатът Светлин Стоянов.

Стоянов е един от петимата депутати от ИТН, които заедно с министъра на спорта в оставка Радостин Василев обявиха в понеделник, че свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат партията му.

„Спекулациите са, че ще се присъединим или към „Демократична България“, или към „Продължаваме Промяната“. Ние няма да се присъединим към никого. Ние ще гласуваме разумни решения. Нашата най-главна цел е да няма избори, да не хвърляме държавата в четвърти избори. За някои неща ще ги поддържаме, но не за всичко и не на всяка цена“, каза Стоянова във вторник в Студио България.

Той каза още, че не е бил убеждаван от представители на „Продължаваме промяната“ и не се е срещал с Кирил Петков. Решението да напусне партията на Слави Трифонов е взел сам, защото смята, че лидерът на формацията не е спазил обещанията, които му е дал.

Аз му казах: „г-н Трифонов, аз идвам, за да премахнем статуквото, ГЕРБ, модела на управление. Затова идвам. Ако ми обещаете, че това ще го направим, стискаме си ръцете, което за мен е повече от договор“. Той ми обеща, но с последните си действия, които направи през последните две седмици, аз съм сигурен, че той не беше честен тогава с мен или ако тогава е бил, впоследствие е станал такъв.

Като депутат Стоянов е спазвал „партийна дисциплина“ при гласувания в Народното събрание. По думите му председателят на ИТН Тошко Йорданов е казал на депутатите от групата да гласуват „тъпо, но коалиционно“. Така се е стигало до случаи, в които депутати от ИТН вкарват предложения в парламента, които след това оттеглят или останалите членове на партията не подкрепят.

Четете текста на цялото интервю или гледайте видеото.

"На мен Орлин Алексиев не ми е приятел". Светлин Стоянов, който напуска ИТН, пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00

-Защо напуснахте коалицията и кой ви убеди да го направите?

-На тоя свят вече ги няма хората, които можеха да ме убеждават за съжаление. Сам си взимам решенията и сам си нося отговорност за всичко, което върша. По собствено желание напуснах партията на „Има такъв народ“ и решението го взех в неделя след 7 часа някъде след интервюто на г-н Трифонов по Дарик радио.

-Какво Ви накара в неговото интервю да вземете това решение?

-За мен е притеснително признанието на г-н Трифонов от 20 години, че е приятел с г-н Орлин Алексиев. Всички знаем кой е г-н Орлин Алексиев. Познавали са се от 20 години. Лошо няма, всички имат приятели. Примерно аз имам много приятели, но знам всеки един от тях с какво се занимава.

-Фактът, че Слави Трифонов каза, че е приятел с Орлин Алексиев и че не знае той с какво се занимава, достатъчен ли е, или Орлин Алексиев все пак има някакво влияние в „Има такъв народ“ (ИТН)?

-Аз не знам колко е голямо влиянието върху „Има такъв народ“. Аз съм се явявал на кастинг, бях одобрен. След този кастинг има лична среща с г-н Трифонов. Те са общо четири от 2018 г. до ден днешен. И на втората ни среща той ме попита „За какво идваш при нас?“. Аз му казах: „г-н Трифонов, аз идвам, за да премахнем статуквото, ГЕРБ, модела на управление. Затова идвам. Ако ми обещаете, че това ще го направим стискаме си ръцете, което за мен е повече от договор“. Той ми обеща, но с последните си действия, които направи през последните две седмици, аз съм сигурен, че той не беше честен тогава с мен или ако тогава е бил, впоследствие е станал такъв.

-Според Вас Слави Трифонов сега се е отметнал от обещанията си, така ли?

-Щяхме да чегъртаме ГЕРБ. За 7 месеца кого? Говоря за нашите министерства – за МРРБ. Към МРРБ спадат ВиК, ДНСК, АПИ, БГТОЛ. Аз съм областен координатор на Русе. Поискаха ми CV-та за тези длъжности, за шефове на тези фирми. Почти за всяка длъжност съм дал по 2 или 3, за да може да се избере. Читави хора, за да нямаме калинки, образовани, с езици, със стаж. Не харесаха нито една кандидатура от 15.

-Това рекрутиране не е ли част от стария модел, свързан с ГЕРБ, който искате да чегъртате.

-Ние вкарваме чисти хора, читави. Те са проверяват. Аз хората, които ги давам, те се проверяват, има 2-3 проверки, докато стигнат. Но отговорът на зам. министъра и на министъра беше…

-Гроздан Караджов ли?

-Да и на Диляна Пешева. „В Русе мога да Ви кажа ситуацията как стои. Все сме имали читави специалисти във ВиК. И в АПИ, ама такова нещо сме нямали. Те са национално богатство.“ И не само в Русе, такива отговори са получили във Видин, Враца, Плевен, навсякъде са експерт до експерта.

-Да се върнем към част от обвиненията от вчера. Имало ли е срещи между Вас, Радостин Василев, другите четирима депутати и Кирил Петков?

-Аз не съм се срещал с други хора. Моето решение го взех вечерта в неделя около 7 часа. Имаме група на народните представители и трябваше да отидем на среща с г-н Трифонов, като се чудихме дали да бъде в 7 или 8 на другия ден. Първо, Иво Атанасов написа, че няма да отиде и причините. И аз разбрах, че нещо става. Вторият беше Георги Георгиев. Аз бях третият. Четвъртият след мен беше [Николай] Радулов. Аз написах на мен Орлин Алексиев не ми е приятел. Това написах.

-Не сте провеждал срещи с Кирил Петков, с други хора от „Продължаваме промяната?

-Не. А с „Продължаваме промяната“ сме се виждали ежедневно по работа, но никога не са ме питали „Вие какво ще направите?“.

-Не са Ви предлагали нищо?

-Не. Аз искам да уточня малко относно предателството. Говоря конкретно за проф. (Николай) Радулов и за Руди (Радостин) Василев. Проф. Радулов да бъде обвиняван в предателство, в ламтеж за постове е нелепо, защото той беше избран за депутат в 45-ото Народно събрание, но се отказа. И то го помолиха да се откаже, за да влезе един човек на … кой?

-Не знам. Вие кажете.

-На Орлин Алексиев. Човекът на Орлин Алексиев е трябвало да влезе, затова е трябвало да се откаже Радулов. Това го разбрах по-късно. Аз знаех, че той се отказва, но не знаех заради кого.

-Защо чак сега Вие се противопоставяте на тази политика в „Има такъв народ“?

-Това решение, което се взима не е спонтанно. Това решение, което се взима, не е спонтанно. 6-7 души открито негодуваха по време на парламентарни групи, които провеждаме ежеседмично, всеки вторник. И тези неща се казваха. И отговорите бяха „страшни специалисти имаме, тук не трябва да работим, за да не направим нещо, да не объркаме“.

-За случая, който последно споменахте.

-За г-н Радулов това го разбрах по-късно. Знаех, че той се отказва, бях учуден, но понеже ми казаха, че той се отказва заради партията, за да станат по-добре нещата, това ми стигаше. Той беше коректен човек, наистина той се отказа в името на партията. Такъв човек не може да бъде предател. Отделно той беше номиниран за МВР министър. И стана голяма врява и за да няма напрежение между евентуалното бъдещо правителство, г-н Радулов пак се отказа. Този човек не може да ми казват, че е предател. Това са факти, които станаха в близкото минало.

-Казахте, че тезата на ИТН за напускане на управляващата коалиция заради Северна Македония е фалшива. Вие самият споменахте Орлин Алексиев, който е свързан с ГЕРБ, бивш член на Столичния общински съвет. Коя обаче е истинската причина?

-Комплексно е. Аз Ви задавам следната хипотеза. Вие сте, да кажем, Слави Трифонов. Представете си го за момент. И казвате държавата няма пари. Всичко е под нулата. Обаче ти искам 4 милиарда евро. Как? Откъде?

-Значи според Вас и това не е вярно?

-Ако няма пари, откъде ще вземат 4 милиарда евро? Значи едната от двете тези е лъжлива. Или няма пари, или има 4 милиарда. Мисля, че това е логиката.

-Казахте преди това, че е имало проблеми във взимането на решения в партията. На Вас било ли Ви е спускано нещо отгоре? От кого? И гласувал ли сте против Вашата воля?

-Гласувал съм. Тошко (Йорданов) казва „Гласувайте тъпо, но коалиционно“. Например, много често някой от нашите депутати вкарва някакво предложение, което трябва да се гласува и или после оттегля или не го подкрепяме после. Ние гласуваме против нашия човек, който е вкарал законопроект или предложение за промяна.

-Каква е целта на това?

-Не мога да Ви кажа.

-А Вие тогава защо сте гласували по този начин?

-За да сме коалиционни партньори.

-Заради партийната дисциплина или заради…

-Да, може да се каже, че заради партийната дисциплина. Аз по принцип съм дисциплиниран. Не съм своенравен извън парламента.

-Как ще се действа оттук нататък? Оставате ли в парламента, ще се присъедините ли към друга парламентарна група?

-Спекулациите са, че ще се присъединим или към ДБ или към ПП. Ние няма да се присъединим към никого. Ние ще гласуваме разумни решения. Нашата най-главна цел е да няма избори, да не хвърляме държавата в четвърти избори.

-Това не означава ли поддържане на правителството на Кирил Петков?

За някои неща ще ги поддържаме, но не за всичко и не за всяка цена.

-След като вчера излязохте, имало ли е някакъв контакт от Трифонов, Йорданов, Балабанов?

-Не, не е имало. Тези приказки, че с джипове са ни карали по офиси на Слави не са верни. Нас не са.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG