Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отцепилият се от "Има такъв народ" Светлин Стоянов не е водил разговори с "Продължаваме промяната"


Светлин Стоянов
Светлин Стоянов

Отцепилият се от парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Светлин Стоянов не е бил убеждаван от представители на "Продължаваме промяната" да вземе това решение. Това каза самият Стоянов в Студио България на Свободна Европа.

Стоянов е един от петимата депутати от ИТН, които заедно с министъра на спорта в оставка Радостин Василев обявиха в понеделник, че свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат партията му.

"На мен Орлин Алексиев не ми е приятел". Светлин Стоянов, който напуска ИТН, пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00

По-рано в четвъртък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини премиера Кирил Петков, че е водил разговори и се е опитал да подкупи депутати от партията. Йорданов не спомена имена и не предложи доказателства за твърденията си, но подчерта, че депутатите са отказали на Петков. Обвиненията му бяха отхвърлени от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров.

Пред Свободна Европа Светлин Стоянов отрече да е водил каквито и да било предварителни разговори с "Продължаваме промяната", които да са повлияли на решението му.

"С "Продължаваме промяната" сме се виждали ежедневно по работа, но никога не са ме питали: вие какво ще направите", каза Стоянов и добави, че не се е срещал с други хора, които да го убеждават да напусне партията на Слави Трифонов.

"По собствено желание напуснах партията на "Има такъв народ". Решението го взех в неделя, след 7 часа някъде, след интервюто на господин Трифонов по "Дарик радио", каза още Стоянов.

Депутатът разказа, че в понеделник вечерта е трябвало да се състои среща на народните представители от ИТН с лидера Слави Трифонов.

"Първо Иво Атанасов написа, че няма да отиде и причините. И аз разбрах, че нещо става. Вторият беше Георги Георгиев, аз бях третият, четвъртият след мене беше[Николай] Радулов. Аз написах "на мен Орлин Алексиев не ми е приятел", посочи Стоянов.

Орлин Алексиев е бивш столичен общински съветник от ГЕРБ. За него се появиха обвинения, че влияе върху решенията в ИТН. В неделя Слави Трифонов отхвърли твърденията.

"Орлин Алексиев е мой приятел е, познаваме се от 20 години. Нямам представа с какво се занимава, беше в ГЕРБ, но една от причините за приятелството е, че не си говорим за политика", каза тогава Трифонов.

По думите на Светлин Стоянов това обяснение на Трифонов е било "притеснително".

"Аз не знам колко е голямо влиянието на господин Орлин Алексиев върху ИТН", каза още Стоянов.

Във вторник сутрин той и четиримата му колеги, които обявиха, че напускат парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), подадоха заявленията си за напускане в деловодството на Народното събрание. Това са Николай Радулов, Деян Петков, Иво Атанасов и Георги Георгиев.

Според правилника на Народното събрание депутатите, напуснали своята парламентарна група, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група. Те не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG