Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мафията загуби коалиционния си партньор". "Продължаваме промяната" приветства отцепниците от ИТН


Зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов, вицепремиерът Асен Василев, премиерът Кирил Петков, председателят на парламента Никола Минчев, депутатът Росен Костурков, вицепремиерката Калина Костантинова и образователният министър Николай Денков (отляво надясно).
Зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов, вицепремиерът Асен Василев, премиерът Кирил Петков, председателят на парламента Никола Минчев, депутатът Росен Костурков, вицепремиерката Калина Костантинова и образователният министър Николай Денков (отляво надясно).

"Продължаваме промяната" (ПП) приветства решението на спортния министър в оставка Радостин Василев и още петима депутати от "Има такъв народ" (ИТН) да напуснат формацията на Слави Трифонов.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев свикаха извънредна пресконференция на ръководството на партията им в понеделник вечерта. Половин час по-рано Василев и депутатите от ИТН Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков и Светлин Стоянов обявиха на друга пресконференция, че напускат партията на Трифонов.

Това се случва по-малко от седмица, след като лидерът на ИТН обяви, че "слага край на коалицията" и оттегля четиримата си министри от постовете им. Впоследствие оставка подадоха министрите на регионалното развитие, на енергетиката, на външните работи и на младежта и спорта - Гроздан Караджов, Александър Николов, Теодора Генчовска и Радостин Василев.

След това премиерът обяви, че има подкрепата на останалите си два коалиционни партньора БСП и "Демократична България", за да продължат да управляват като правителство на малцинството. За целта от ПП обявиха, че се нуждаят от гласовете на поне 12-има депутати в парламента, за да имат мнозинство.

Мотивите на отцепниците

На този фон в понеделник Василев и петима депутати от ИТН обявиха, че свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат партията му. Няколко часа по-рано самият той написа в своя публикация във Фейсбук, че има информация за депутати, които планират да напуснат групата на ИТН в парламента.

"Дойде моментът, в който мафията проби в "Има такъв народ", каза Радостин Василев.

"България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер", добави той по адрес на Слави Трифонов.

По думите на министъра на спорта в оставка истинската причина Трифонов да напусне управляващата коалиция е не Северна Македония, а случващото се в министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Заради това министерство пада държавата. Имаше майтап сред нашите депутати, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е на власт", каза Василев.

Той определи ИТН не като парламентарен проект, а като "бизнес проект". "Това е било заложено от самото начало", каза той.

"Досега този проект се реализираше. Неумението или несъгласието на коалиционните партньори да предоставят едни средства, за да бъдат откраднати от едни фирми, доведе до истерия и господин Трифонов изтегли своите министри. Няма Македония - Македония е една абсолютно измислена причина", добави Василев.

Той поиска от Слави Трифонов и Тошко Йорданов да кажат дали "получават финансови облаги от структури, които са обладали нашето министерство на регионалното развитие и благоустройството".

По думите му поведението на Слави Трифонов е като това на "едноличен собственик" на партията. Решението за напускането на коалицията не е било координирано с никого от парламентарната група, а самият Василев е разбрал, че ще бъде "изтеглен" само половин час преди изказването на Трифонов.

"Не съм виждал господин Трифонов, откакто станах министър", посочи Василев и допълни, че някои от депутатите никога не са го виждали на живо.

Той каза още, че ще поиска от премиера Кирил Петков да депозира оставката му в Народното събрание, а след това решаваща да е "волята на народните представители".

Реакцията на "Продължаваме промяната"

Докато пресконференцията на шестимата все още течеше, ръководството на ПП свика такава в парламента.

"Мафията загуби коалиционния си партньор", обяви Кирил Петков, визирайки твърденията на Радостин Василев.

"Мафията загуби възможността си да направи правителство, на ход е народът", добави Асен Василев, уточнявайки: "Надявам се да има и други смели депутати. Когато те се появят, ще предприемем промени в правителството."

Петков каза още, че през последната половин година с колегите му непрекъснато са се опитвали да изпълнят обещанията си за реформа на антикорупционната комисия и съдебната система, но законопроектите за това се бавели с месеци в шпарламента.

"Днес стана ясно, че този вододел, за който говорихме, е тук - вододелът между завзетата държава от мафията и България на свободните хора, на хората, които виждат едно добро бъдеще за децата си, България на тези, които разчитат, че държавата ще работи за тях", добави премиерът, цитиран от БТА.

По думите на Петков решението на Трифонов да изтегли министрите си от кабинета "случайно" е съвпаднало с разкритията за корупционната схема на граничния пункт "Капитан Андреево".

ИТН обвини Радостин Василев в натиск

Минути след края на пресконференцията на ПП, брифинг свикаха и от ръководството на ИТН. На него депутатът Станислав Балабанов нарече Радостин Василев "мутра", обвинявайки го в натиск над негови колеги.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък пусна на микрофона си в залата на БТА аудиозапис от разговор между спортния министър в оставка и депутатката от партията Христинка Иванова.

Нейното име беше посочено от в. "24 часа" сред тези на отцепниците от ИТН. От записа, направен от самата нея, се разбра, че Василев очаква от нея да се присъедини към шестимата отцепници, но тя му отговаря, че е променила мнението си.

"Кой да ме уплаши мене като никой не знае как се казвам", казва Иванова в отговор на въпрос от Василев дали някой я е заплашил.

В записа се чува още как той я предупреждава, че ако не се присъедини към неговата група, ще я накарат да напусне парламента, на което тя казва, че може да отиде и "на село".

От ИТН твърдят, че в записа има данни за извършено от Василев престъпление и затова ще го предадат на прокуратурата, за да образува тя разследване.

По-късно във вторник сутринта Василев отрече в ефира на Би Ти Ви да е заплашвал Иванова. "Който е слушал записа, разбира, че заплаха няма", каза той.

За да бъдат приети оставките на четиримата министри от ИТН, премиерът Кирил Петков трябва да ги внесе в Народното събрание, което да ги гласува. Началничката на кабинета му Лена Бориславова каза пред в. "24 часа", че Петков няма да бърза да внася оставките в парламента.

"Нямаме план да форсираме на всяка цена персонални промени в кабинета", каза Бориславова.

Коалиционното правителство на Кирил Петков управлява от шест месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG