Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Предателство". Слави Трифонов потвърди, че групата на "Има такъв народ" се разцепва


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Депутати от "Има такъв народ" (ИТН) напускат парламентарната ѝ група. Това потвърди лидерът на формацията Слави Трифонов в публикация във Фейсбук в понеделник. От нея става ясно, че въпросните депутати ще подкрепят "Продължаваме промяната".

За такъв вариант се заговори, след като Трифонов обяви в сряда, че "изтегля" министрите си от управлението и напуска коалицията.

"Току-що получих информация, че депутати от "Има такъв народ" ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев", написа Трифонов във Фейсбук и обвини въпросните членове на партията, че вероятно са били "купени с пари и постове".

"Не е нужно да съм врачка, за да позная, че те ще изговорят купища лъжи и измислици в стилистиката на Кирил и Асен, само и само да оправдаят постъпката си и да успокоят гузната си съвест. Само че предателството си е предателство и предателите никой не ги обича. Дори и тези, които печелят от тях."

В публикацията си той не спомена нито имената, нито броя на депутатите, за които знае, че планират да напуснат парламентарната група на ИТН. Междувременно в медиите се появиха спекулации за 7 до 8 депутати и техните имена, но те все още не са потвърдили информацията.

По-рано Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" каза в Стара Загора, че "Продължаваме промяната" е намерила част от нужния брой депутати, за да си осигури мнозинство в Народното събрание.

За целта на формацията са ѝ нужни най-малко още 12 депутати. Михнев посочи, че все още не са намерени 12, но "вървим в посока на това да осигурим пълно мнозинство".

Миналата седмица премиерът Кирил Петков беше сред първите, които споменаха, че ПП ще търси подкрепа сред някои от представителите на ИТН.

"Вярвам, че има хора с висок морал в този парламент, които ще изберат България пред своя партиен лидер, особено ако партийният лидер е бивш певец, който най-безотговорно решава да хвърля риск върху това правителство само заради личното си его", каза Петков в петък.

До изявлението на Слави Трифонов, че партията му напуска управляващата коалиция, се стигна няколко дни по-рано, когато Министерският съвет трябваше да гласува актуализацията на бюджета. Тримата министри от ИТН напуснаха заседанието, а четвъртият не беше там от начало.

Малко след това Трифонов обяви по партийната си телевизия и в личния си профил във Фейсбук, че "изтегля" министрите си заради позицията на ПП относно Северна Македония и защото "в държавата вече няма пари".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG