Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какви са историите на хората, които се отцепиха от ИТН


Иво Атанасов, Радостин Василев, Георги Георгиев
Иво Атанасов, Радостин Василев, Георги Георгиев

Сред тях има адвокат, охранител, бивш ръководител в МВР. Някои имат опит в политиката, други попадат в парламента почти по случайност. Кои са шестимата "отцепници" от ИТН и с какво са известни?

Петима депутати и един министър в оставка напускат "Има такъв народ" (ИТН). Това стана след като лидерът на партията Слави Трифонов я изтегли от управляващата коалиция.

"Отцепниците" се мотивираха с това, че "мафията" е влязла в партията, която вече не е политическа, а "бизнес организация". "Продължаваме промяната" на Кирил Петков приветства решението им.

От ръководството на ИТН ги обвиниха в "предателство". Заместник-председателят на партията Тошко Йорданов обвини министъра на спорта в оставка Радостин Василев, че е оказал натиск върху други депутати. Като доказателство той пусна запис на разговор на спортния министър в оставка, който убеждава депутатката Христинка Иванова да напусне партията, след като тя е размислила.

Някои от депутатите, които се отцепват, са познати лица. Други не толкова. А името на депутатката, която обвини Радостин Василев в натиск, доскоро беше съвсем непознато.

Кои са отцепниците

Радостин Василев
Радостин Василев

Радостин Василев беше един от четиримата министри на "Има такъв народ" в кабинета на Кирил Петков, които лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че оттегля преди седмица. Василев беше едно от най-разпознаваемите лица на ИТН и водеше листата на партията в Плевен. В началото на политическата си кариера през пролетта на миналата година той оглави правната комисия в 45-ото Народно събрание и дейно участваше в изготвянето на последните промени в Изборния кодекс, с които изцяло беше въведено машинното гласуване.

Василев беше номиниран за спортен министър в двата последователни проектокабинета, излъчени от ИТН след първите предсрочни избори на 11 юли 2021 г. Първият беше оглавяван от Николай Василев, но Трифонов го оттегли със свое телевизионно обръщение. Кандидат-премиер във втория беше Пламен Николов, но ИТН решиха в последния момент да не го подлагат на гласуване в парламента. Така се стигна до вторите предсрочни избори през миналата година, спечелени от "Продължаваме промяната".

Като спортен министър Василев влезе в конфликт с няколко спортни федерации и дори заплаши да отнеме лиценза на Българския футболен съюз, ако има правно основание за това. Той открито критикува президента на съюза Борислав Михайлов от години. Василев е бивш дългогодишен адвокат на ПФК ЦСКА и беше част от екипа, издигнал неуспешната кандидатура на Любослав Пенев за президент на БФС.

През миналия септември отцепникът от ИТН беше в основата на скандала между партията и бившата депутатка от "Изправи се.БГ! Ние Идваме!" (ИБГНИ) Татяна Дончева. Василев и Тошко Йорданов твърдяха, че тя е опитала да разцепи парламентарната им група с предложение депутати да подкрепят през август евентуален проектокабинет на ИБГНИ. Случаят стана известен с надписа "500 К", който двамата твърдяха, че Дончева е написала на листче пред Василев. Спецпрокуратурата се самосезира по техните думи, но 4 месеца по-късно обяви, че не е открила данни за престъпление.

Николай Радулов
Николай Радулов

Николай Радулов е един от малкото депутати на ИТН, чието име беше известно в публичното пространство много преди появата на партията на Трифонов. Той беше номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи в проектокабинета на Николай Василев.

Тогавашната му номинация не беше изненада заради кариерното му минало във вътрешното министерство. Той завършва Академията на МВР и през 80-те и 90-те години преминава през различни позиции в системата. Радулов заема поста на секретар на МВР от февруари 1997 до декември 1998 г. в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997), както и за кратко в правителството на ОДС начело с Иван Костов (1997-2001).

През годините Радулов прави няколко опита да влезе в политиката. През 2013 г. той беше включен в листите на коалицията между НДСВ, НПСД и "Лидер" на Христо Ковачки – "Център – Свобода и достойнство". На парламентарните избори година по-късно Радулов отново беше кандидат-депутат, но този път от коалицията, доминирана от Николай Бареков и партията му "България без цензура". И двата му опита да влезе в парламента тогава се оказаха неуспешни.

Радулов е осветен от комисията по досиетата като лице с принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия. Според публично огласените данни той е работил като щатен служител към Столичното главно управление на МВР-ДС като разузнавач.

Ижо Атанасов
Ижо Атанасов

Иво Атанасов е друг от депутатите на "Има такъв народ", който за кратко беше номиниран за министър. Името му се завъртя като евентуален кандидат да оглави правосъдното министерство в проектокабинета на Пламен Николов. Това стана след оттеглянето на първия номиниран за поста Момчил Иванов.

Атанасов е адвокат, бивш съдия, член на Арбитражно-контролната комисия на партията и водеше листата на Слави Трифонов във Видин. Нееднократно е изказвал остри публични критики към бившия премиер Бойко Борисов, когото оприличаваше, заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски, като "мафията в България".

Появата му в парламента до голяма степен се дължи на разрива между ИТН и бившата областна координаторка на партията във Видин Росица Кирова. През септември 2020 г. тя се появи в едно от обичайните за Борисов живи включвания от негови обиколки в Северозападна България. Затова тя беше изключена от партията на Трифонов, след това стана депутат от ГЕРБ, а в момента е зам.-председател на парламента.

Атанасов и Кирова имат общо политическо и бизнес минало във Видин. През 2015 г. той оглавява предизборния ѝ щаб, а тя е издигната за кандидат-кмет от гражданското обединение "Единни за промяна", но губи. През 2019 г. сдружението подкрепя Цветан Ценков, номиниран от местната коалиция около СДС, НДСВ, "Нова алтернатива", БЗНС и др. Ценков печели вота, но по думите на самия Атанасов "два дни по-късно се прегърна с Бойко Борисов". Между 2015 и 2021 г. Атанасов е член на съвета на директорите на "Дунавски драгажен флот Видин", собственост на Кирова.

Георги Георгиев
Георги Георгиев

Георги Георгиев също беше номиниран за член на проектокабинета на Пламен Николов. Той трябваше да оглави Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той беше издигнат за кандидат-депутат на ИТН от Враца и влезе последователно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. В момента е зам.-председател на парламентарната антикорупционна комисия.

Георгиев е университетски преподавател и има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След като в понеделник стана ясно, че заедно с Радостин Василев и четирима от колегите си от парламентарната група на ИТН се отцепват от партията, той разказа за случай, в който са му били предложени 1 милион евро, за да участва в разцепление на групата си още в 45-ото Народно събрание. По думите му този случай излязъл наяве, след като ръководството на партията на Трифонов накарало всички свои депутати да минат тестове за лоялност.

"По време на детектора на лъжата, стана ясно, че ми бяха предлагани пари още в 45-ото НС, за да цепим групата на ИТН в парламента и се радвам, че и тогава стана ясно, че не съм ги взел тези пари. Сумата беше 1 милион евро. Един мой познат ми ги предложи. Той не е в парламента", разказа Георгиев в понеделник, цитиран от "24 часа". От думите му стана ясно още, че той не е подал сигнал в прокуратурата за случилото се.

Светлин Стоянов
Светлин Стоянов

Светлин Стоянов е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Той е избран като водач на листата на ИТН в Русе. По образование е икономист. Има десетилетия опит в сферата на охраната.

От 1996 до 2004 е офицер от Националната служба за охрана (НСО). По време на управлението на Иван Костов и на Симеон Сакскобургготски е в личната охрана на министър-председателя. Отговарял е за охраната на посолствата на Франция и Саудитска Арабия според биографията му на сайта на ИТН. В Народното събрание е член на комисията по отбрана и на комисията за контрол на специалните разузнавателни средства.

Деян Петков
Деян Петков

Деян Петков е депутат за пръв път в 47-ото Народно събрание. Той е кандидат на изборите на 14 ноември от Плевенския избирателен район, но не е избран първоначално. Влиза в парламента на мястото на депутат, назначен в изпълнителната власт.

Двама представители на ИТН от Плевен влязоха в парламента след изборите на 14 ноември. Това са първият и вторият в листата - Радостин Василев и Александър Тодоров. Малко след това Василев става министър на спорта в новото правителство на Кирил Петков. Неговото място в парламента е заето от Венцислав Петков – третият в листата на ИТН в Плевен.

Двамата впоследствие също влизат в изпълнителната власт – Александър Тодоров беше назначен от Радостин Василев за директор на Българския спортен тотализатор през януари, а Венцислав Петков стана член на съвета на директорите на държавното дружество „Национална спортна база“ през март пак по решение на министъра на спорта.

На мястото на Тодоров в парламента влезе Деян Петков - четвъртият. Той е парламентарен секретар на групата на ИТН в парламента. Членува в комисията за прякото участие на гражданите и комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Според базата данни на сайта „Стража“ има само едно изказване от парламентарната трибуна.

На сайта на Народното събрание няма информация за неговия предишен професионален опит.

Коя е Христинка Иванова

Още един кандидат от Плевен влиза в Народното събрание след като избраните за народни представители бяха назначени в изпълнителната власт. Това е Христинка Иванова, шестата в листата на ИТН в Плевен на изборите на 14 ноември, която е в парламента на мястото на Венцислав Петков.

Тошко Йорданов, Христинка Иванова, Любомир Каримански
Тошко Йорданов, Христинка Иванова, Любомир Каримански

Нейното име беше посочено от „24 часа“ сред тези на отцепниците от ИТН. В понеделник обаче тя се появи на пресконференция на ръководството на ИТН, което обвини Радостин Василев в натиск над нея. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пусна пред журналисти запис на телефонен разговор между Иванова и Василев.

От записа, направен от самата нея, се разбра, че Василев очаква от нея да се присъедини към шестимата отцепници, но тя му отговаря, че е променила мнението си.

„Кой да ме уплаши мене като никой не знае как се казвам“, казва Иванова в отговор на въпрос от Василев дали някой я е заплашил. В записа се чува още как той я предупреждава, че ако не се присъедини към неговата група, ще я накарат да напусне парламента, на което тя отговаря, че може да отиде и „на село“.

Христинка Иванова полага клетва като депутат на 16 март 2022 г. Това е първото и единственото ѝ изказване от парламентарната трибуна. Преди да стане депутат е била собственик и управител на фирма за организация и провеждане на обреди. До 2011 е заместник-кмет на Долна Митрополия, сочи информация в регистъра на bird.bg. Преди това е била ръководителка на общинското дружество „Обреди“ в Долна Митрополия.

„Работила съм за една кауза, тръгнала съм за една партия“, казва тя в записа на телефонен разговор, който беше пуснат в нейно присъствие на пресконференцията в понеделник.

Тя обаче е била кандидат на две други партии – НДСВ и ДБГ, съобщи „Булевард България“.

На сайта на Народното събрание няма информация за нейния професионален опит.

  • 16x9 Image

    Елица Симеонова

    Елица Симеонова е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Преди това работи в международния отдел на в. "Сега", след това e репортер в Клуб Z.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG