Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" провалиха и заседанието на външната комисия за Северна Македония 


Председателката на външната комисия Венцислава Любенова гласува против отлагане на заседанието
Председателката на външната комисия Венцислава Любенова гласува против отлагане на заседанието

Депутатите от четирите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” провалиха заседанието на парламентарната външна комисия в сряда, на което трябваше да бъде обсъдена българската позиция по т.нар. френско предложение за решаване на кризата между София и Скопие.

Става въпрос за предложението, отправено в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС, което предвижда Брюксел да включи българските условия за вдигане на ветото от европреговорите на Северна Македония в процеса по интеграцията ѝ. Така ЕС би гарантирал, че изпълнението им ще бъде част от преговорния процес със Скопие.

Още в началото на заседанието на външната комисия обаче от ДПС предложиха то да бъде отложено, докато Министерският съвет (МС) не внесе в парламента свое проекторешение по темата, което да бъде разгледано от депутатите. Този вариант беше подкрепен от всички присъстващи представители на ГЕРБ, ИТН и “Възраждане” и така заседанието приключи.

Срещу отлагането се обявиха коалиционните партньори от “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”. Те се придържат към позицията на правителството всички решения, свързани със Северна Македония, да бъдат разглеждани първо от парламента.

Кабинетът предприе този подход след излизането на ИТН от коалицията под претекст, че премиерът Кирил Петков е правил опити да води двойнствена политика с цел българското вето да бъде вдигнато по-бързо.

Депутатът от ДПС Станислав Атанасов също, че заседанието е "безцелно", след като няма проект за решение на МС и предложи то да бъде отложено.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева (ГЕРБ) коментира, че ако правителството го е страх да внесе свое решение за предлагания от Брюксел двустранен протокол, от партията на Бойко Борисов биха внесли свой вариант. От ГЕРБ определиха обсъждането без проект за решение като безсмислено.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пък каза, че Петков трябва “да изпие горчивата чаша” и сам да внесе решение.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП) обвини опозицията, че така крие дискусията от обществото, след като последните седмици и ГЕРБ, и ИТН злоупотребяват с темата Северна Македония.

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска присъстваше на краткото заседание, за да представи пред депутатите съдържанието на пакета от т.нар. френски предложения. Тя обаче така и не получи думата.

Съгласуването поведение между четирите опозиционни партии стана факт само няколко часа, след като те провалиха и заседанието в пленарната зала, на което трябваше да бъде избран парламентарен председател на мястото на Никола Минчев.

Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече Кирил Петков “страхливец”, защото не е внесъл свое предложение за Северна Македония и декларира, че депутатите от партията му ще подкрепят условията, предлагани от Брюксел, ако те бъдат гласувани в пленарната зала. Междувременно сходни критики към кабинета за пореден път отправи и президентът Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG