Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото опозиционно мнозинство в парламента бойкотира избора на наследник на Никола Минчев 


Депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха за парламентарното заседание в сряда при нито един от трите последователни опита и така провалиха събирането на кворум.
Депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха за парламентарното заседание в сряда при нито един от трите последователни опита и така провалиха събирането на кворум.

Новооформилото се опозиционно мнозинство в Народното събрание между ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” бойкотира предвидения в програмата за сряда избор на нов парламентарен председател. Нито един от депутатите в групите на четирите партии не се регистрира в началото на заседанието.

Временният председател Мирослав Иванов (“Продължаваме промяната”) обяви две последователни почивки в опит да даде възможност за събиране на кворум, но и при трите поредни регистрации резултатът беше един и същ - 115 народни представители при минимално необходими 121.

Това е сборът от депутати на трите партии, които все още подкрепят правителството на Кирил Петков - “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”.

Народното събрание остана без титулярен председател, след като опозицията се обедини миналата седмица около искане за временното отстраняване на Никола Минчев.

Поводът за свалянето му от поста стана фактът, че той не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана преди седмица. Тогава тя каза пред депутатите, че премиерът е поел ангажимент пред Брюксел за по-бързо вдигане на българското вето над европреговорите на Северна Македония.

До отстраняването на Минчев се стигна, след като лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващата коалиция под претекст, че Петков е водил двойнствена външна политика по темата за евроинтеграцията на Скопие. Оттогава депутатите от ИТН гласуват заедно с колегите си от опозицията.

Така се оформи и новото опозиционно мнозинство в парламента, което подкрепи внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета. Дебатите по него приключиха във вторник вечерта, а гласуването предстои в 19.10 часа в сряда.

Преминаването на партията на Трифонов в опозиция провокира серия от демонстрации в подкрепа на правителството. Срещу тях преди ден беше противопоставен антиправителствен протест, на който последователно се появиха лидерите на извънпарламентарната ВМРО и опозиционните ДПС и “Възраждане”.

Засега не е ясно кои ще бъдат кандидатите за парламентарен председател на мястото на Минчев. Първоначално се появи информация, че ИТН ще издигне депутатката си Ива Митева, която оглавяваше Народното събрание в предишните му два кратки мандата, но самата тя публично отрече. От ПП пък съобщиха, че няма да имат свой кандидат, за да оставят възможност на “новата управляваща коалиция” да направи този избор.

От БСП коментираха, че опозицията е провалила заседанието в сряда заради останалите точки в дневния ред, сред които беше и приемането на правила за избор на председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Единствената публично известна кандидатура за поста засега е тази на вътрешния министър Бойко Рашков. От ПП и ДБ вече заявиха, че ще го подкрепят.

“Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания, аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината”, каза иронично пред журналистите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Позицията на “Възраждане” пък е, че парламентарен председател може да бъде избран едва след гласуването на вота на недоверие към правителството. От ИТН също заявиха, че са против този избор да бъде в дневния ред на парламента в сряда. Според правилника на Народното събрание депутатите имат 14-дневен срок, за да изберат председател.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG