Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вяло, дълго, не съвсем по темата. Как преминаха дебатите по вота на недоверие към правителството


Правителството на Кирил Петков в парламента по време на дебатите по вота на недоверие
Правителството на Кирил Петков в парламента по време на дебатите по вота на недоверие

Два часа разговор по същество плюс шест часа приказки за всичко на света. Така премина дебатът по вота на недоверие към правителството, който утре вечер ще доведе до гласуване и до отговор на въпроса "ще оцелее ли кабинетът".

Разговорът в пленарната зала премина без особена енергия, ако изключим инцидентните искри, които пламваха по време на изказванията на министрите. Той нямаше нищо общо с тона на заседанията от миналата седмица, когато депутатите стигнаха дори и до физически сблъсък.

Дебатите продължиха осем часа. Гласуването на вота на недоверие е насрочено за 19:10 часа в сряда, съгласно законовото изискване то да се проведе поне 24 часа след края на обсъждането в парламента.

По време на дебатите представителите на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" се обявиха за сваляне на правителството. "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и депутатите, напуснали ИТН, казаха, че ще подкрепят кабинета на Кирил Петков.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ миналата седмица. От партията обявиха като причина "провала" на правителството във финансово–икономическата политика.

ГЕРБ видя "икономически срив"

Според Кирил Ананиев от ГЕРБ, който изчете мотивите за исканата оставка на кабинета от парламентарната трибуна, правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, икономически срив, голям дефицит и външен дълг.

"Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност", каза Ананиев. По думите му фискалната политика е "с предизборен характер, далеч от нуждите на страната".

Премиерът Кирил Петков отхвърли обвиненията на бившите управляващи и ги определи като "грешни икономически внушения". По думите му вотът срещу правителството не е заради икономическата му политика, а заради резултатите му в борбата с корупцията, съдебната реформа и енергийната независимост.

"Какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж за първото тримесечие?", попита премиерът. "Абсолютно е невярно твърдението, че в хазната няма пари", добави той.

Премиерът Кирил Петков и министрите Асен Василев и Атанас Атанасов
Премиерът Кирил Петков и министрите Асен Василев и Атанас Атанасов

Министърът на финансите Асен Василев също отговори на обвиненията на ГЕРБ, като посочи, че заради политиката на бившите управляващи се е стигнало до "най-голямо разделение между богати и бедни в Европа, заради което емигрираха 400 000 души".

"Икономическата философия, която изповядвахте в продължение на 12 години бе: "да го духат бедните", каза той по адрес на икономическата политика на ГЕРБ. Думите му предизвикаха забележка, а Василев се извини за използвания груб език.

Петков посочи "истинските причини" за вота

Истинската причина за вота на недоверие са четирима човека, които не са в пленарната зала - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ДПС Делян Пеевски, посланичката на Русия Елеонора Митрофанова и лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов. Това каза премиерът Кирил Петков по време на дебатите в парламента по вота на недоверие срещу правителството.

"Г-н Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Г-н Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, които той може би е договорил с някой друг в тази зала", каза премиерът. "За хората, които досега предимно мълчаха – г-жа Митрофанова не е толкова страшна. Понякога може да не я слушате за всичко, което казва", добави той, обръщайки се към депутатите от "Възраждане".

Министър-председателят изброи действията на кабинета, които според него са истинските мотиви за вота на недоверие: "отвоюването" на граничния пункт "Капитан Андреево", спирането на практиката за възлагане на инхаус поръчки, закриването на специализираното правосъдие, премахването на възможността за гражданство срещу инвестиции, внасянето на законопроект за реформиране на антикорупционната комисия, спирането на зависимостта от руския природен газ.

"Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Заради тези мотиви утре трябва да вземете решение и имате реален шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за съдебни реформи и да върнете руския газ", каза Петков.

ИТН повториха обвиненията за финансите и Северна Македония

Преди началото на дебатите по вота на недоверие от трибуната се изказа и депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов. Той обвини правителството в "безхаберие и некадърност" и критикува политиката на кабинета в областта на борбата с корупцията, съдебната реформа и финансите.

Балабанов повтори и обвинението към премиера Кирил Петков в "национално предателство" във връзка с политиката му към Северна Македония. Тези обвинения многократно бяха отхвърлени като неоснователни.

Председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов повтори обвиненията и каза, че ИТН оттеглят доверието си от кабинета заради Кирил Петков и Асен Василев.

"Нашият вот на недоверие срещу тях е по две точки – лошата финансова политика и нарушението на коалиционното споразумение по темата Северна Македония", каза Йордаов. "Нашето оттегляне на доверието от това правителство е заради двама души – Кирил Петков и Асен Василев."

Премиерът Петков коментира аргументите на доскорошните си партньори от ИТН по темата "Северна Македония" и каза, че истинската причина за оттеглянето на формацията е отказът да се увеличи бюджетът на регионалното министерство с пари, които по думите му биха били похарчени непрозрачно.

Стигна се до размяна на обвинения между него и вицепремиера в оставка Гроздан Караджов (ИТН). Караджов обвини Петков в двоен стандарт по отношение на партията на Слави Трифонов, който според него е довел до разпадането на коалицията. Според Караджов Петков е „голям борец“ срещу корупцията в министерствата на ИТН, но не и в тези, които са под контрола на неговата партия.

"Двойният стандарт е този, който сложи прът в колелото на коалицията и вие не го разбрахте", каза Караджов. "Отношението към "Има такъв народ" като към трето качество хора доведе до този срив."

В отговор Петков, както и вицепремиерът Асен Василев повториха обвиненията си, че Караджов е поискал увеличаване на бюджета на ръководеното от него регионално министерство с близо 4 млрд. лева, които да бъдат изплатени непрозрачно на строителни фирми.

"Нямаше да водим този дебат, ако бях казал „да“ на тези 3,9 млрд.", каза от своя страна министъра на финансите Асен Василев.

ДПС призова кабинетът да бъде отстранен от властта

Към критиките към кабинета се включиха и от ДПС и "Възраждане". Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова правителството на Кирил Петков да бъде отстранено от властта.

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

"Призовавам ви да изпълним Конституцията на Република България и Правилника на Народното събрание и да ги отстраним от властта", каза Карадайъ. Той поиска също така дебатите в парламента да се върнат към вота срещу кабинета, вместо да се отклоняват към теми като санкциите по американския закон "Магнистки". Един от санкционираните е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Възраждане" поиска нови избори "максимално бързо"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова да се върви към нови избори "максимално бързо".

"Към настоящия момент този парламент е изчерпал своя морален мандат. Правителството от своя страна няма как да ни убеди, че трябва да дадем доверието си на този кабинет", каза Костадинов.

В залата по време на дебата присъстваше почти целият кабинет. Отсъстваше само един от министрите на "Има такъв народ" в оставка - външната министърка Теодора Генчовска. Другите двама от квотата на ИТН - Гроздан Караджов и Александър Николов, бяха в залата. Присъстваше и Радостин Василев, който напусна партията миналата седмица. За участие се регистрираха 145 от 240 депутати.

След като от ГЕРБ внесоха вота на недоверие в петък, представители на останалите три партии в опозиция в Народното събрание - ИТН, ДПС и "Възраждане" казаха, че ще го подкрепят.

Според правилника на парламента гласуването се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG