Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Министерският съвет да не се крие". Радев с нова атака срещу кабинета за Северна Македония 


Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправиха сходни критики към правителството заради Северна Македония почти едновременно в сряда.
Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправиха сходни критики към правителството заради Северна Македония почти едновременно в сряда.

Президентът Румен Радев предприе в сряда своя поредна атака срещу правителството на Кирил Петков по темата за българското вето, наложено над европреговорите на Северна Македония.

След като преди няколко дни държавният глава разкритикува премиера заради т.нар. френско предложение за решаване на казуса и прехвърлянето на всички решения по темата от правителството на парламента, в сряда Радев повтори тезата си.

“Призовавам още веднъж Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока“, каза президентът по време на свое посещение в Пловдив.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи сходно послание, обвинявайки Петков, че се страхува да заеме активна позиция за Северна Македония. Подобно на Радев, бившият премиер определи т.нар. френско предложение като “най-доброто” до момента и декларира, че депутатите на ГЕРБ биха го подкрепили в парламента.

“Време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не назад“, каза в същото време Радев в Пловдив.

Според него от ключово решение за българската позиция по повод европреговорите на Северна Македония е двустранният протокол, който предстои да бъде обсъден от вънпната комисия в Народното събрание.

“Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно и не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, ясни механизми, срокове и измерими критерии“, смята президентът.

В събота той обвини правителството, че не е изработило свое собствено предложение по темата, а вместо това разчита на такова от Брюксел, отправено в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС.

“Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер”, каза Радев през уикенда.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Българското вето над преговорите за евроинтеграция на Северна Македония стана причина за оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващата коалиция. Впоследствие това доведе и до вот на недоверие срещу правителството.

Лидерът на партията Слави Трифонов обвини Петков, че води двойнствена външна политика по темата и е поел таен ангажимент за бързо вдигане на ветото в нарушение на българските интереси. Шоуменът и съпартийците му нарекоха това “национално предателство”.

Това беше потвърдено и от самата Генчовска по време на нейно изслушване в парламента миналата седмица. Тогава тя обаче уточни, че условията по двустранния протокол всъщност са плод на работата на нейния екип във външното министерство.

Впоследствие стана ясно, че Брюксел предлага да стане гарант за изпълнението на условията на София към Скопие, ако европреговорите на Северна Македония бъдат започнати. Очаква се т.нар. френско предложение да бъде разгледано в парламентарната външна комисия в сряда.

Комисията има ключова роля за взимането на решения във връзка с политиката на България спрямо Северна Македония. Миналата седмица правителството прие решение, което предвижда всяко предложение на Европейския съюз по темата да се изпраща незабавно на парламентарната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG