Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът критикува премиера за френското предложение за Северна Македония, с което той няма общо


Румен Радев и Кирил Петков по време на съвместно официално изявление по-рано тази година.
Румен Радев и Кирил Петков по време на съвместно официално изявление по-рано тази година.

Президентът в събота отправи критики срещу премиера заради френското предложението за вдигане на ветото за Северна Македония. Румен Радев обвърза с него Кирил Петков, въпреки че то беше изпратено от Европейския съюз до Народното събрание, а не до правителството и министър-председателят не може да вземе решение по него.

"Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер!", каза Радев в изявление пред медиите в събота.

По същото време Петков задочно отговори на критиките на Радев в интервю за Дарик радио, като посочи, че той е видял френското предложение едва в събота, защото в петък то е било пратено до парламента, а не до кабинета му.

Той припомни и че в сряда по негова инициатива Министерският съвет реши, че всяко предложение, идващо от Брюксел, както и всяко действие на България по темата за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС, могат да се обсъждат и решават единствено от депутатите в Народното събрание.

Твърдението на президента Радев, че Петков е „внесъл“ френското предложение в Народното събрание е грешно, тъй като то беше изпратено от Европейския съюз до Комисията по външна политика в Народното събрание.

След изказването на Радев в събота вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова го обвини, че сее неоснователни съмнения по темата за Северна Македония и използва родолюбието на българите, за да си вдига рейтинга.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

"Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония", написа тя във фейсбук профила си.

„Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате Вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е парламентът“, допълни Нинова.

Тя пише още, че Народното събрание е най-висшият орган и затова само то може да променя условията по договора със Северна Македония.

„Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. (…) Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост“, пише още Нинова.

Какво е това предложение и какво означава

Така нареченото френско предложение е проект за преговорна рамка, изготвена от Френското председателство на Съвета на ЕС. Тя включва българските изисквания към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да влезе страната в Европейския съюз.

Ако документът, изпратен от френското председателство, се приеме от България и всички други страни членки на ЕС, това би означавало, че страната ще вдигне ветото си върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония и те могат да започнат. Така дали се развиват преговорите ще зависи и от изпълнението на българските искания.

Според президента Радев френското предложение е „стъпка в правилната посока, но остават въпроси“. Той каза още и че очаква от „правителството да изясни тези въпроси“ и да изиска ясни механизми и гаранции за решаването на проблемите.

По думите на премиера Петков парламентът би трябвало да разгледа европейския документ през следващата седмица. Каквото и отношение да вземат депутатите по него, той трябва да го предаде на Европейския съвет, който започва в четвъртък в Брюксел.

„Ако парламентът не вземе решение до тогава, той ще съобщи на Съвета, че България все още няма решение“, каза Петков.

Една от точките, които трябва да бъдат разгледани, на срещата на върха през следващата седмица е свързана именно с ветото, което София наложи върху присъединяването на Скопие към блока.

Според решението на МС от сряда всички представителите на България в ЕС не могат да дават съгласие по темата за започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС, докато Народното събрание не реши да вдигне ветото. Петков каза, че с това решение иска да премахне всякаква възможност за спекулации, че той води политика в Европейския съюз относно Северна Македония, различна от тази на българския парламент.

Румен Радев в събота критикува това, като каза, че по този начин премиерът „прехвърля всичко към Народното събрание, без да заяви ясна позиция“.

Евентуалното вдигане на ветото и обвиненията, че премиерът води двойствена политика по темата за Северна Македония с Европейския съюз бяха посочени като основните причини Слави Трифонов да оттегли „Има такъв народ“ от управляващата коалиция. Така правителството загуби мнозинството си в парламента и ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу кабинет "Петков". Той ще се дебатира във вторник и гласува в сряда.

Премиерът Кирил Петков гарантира, че промяна по въпроса с ветото може да настъпи само след решение на парламента, а представители на ЕС и канцлерът на Германия Олаф Шолц изразиха недоволство от липсата на прогрес в преговорите между София и Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG