Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дебатът за вота на недоверие срещу правителството ще бъде във вторник, а гласуването в сряда


ГЕРБ внесе вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков с мотив „провала на правителството във финансово-икономическата политика“
ГЕРБ внесе вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков с мотив „провала на правителството във финансово-икономическата политика“

Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник 21 юни, на което единствената точка в програмата ще бъде дебатът, свързан с вота на недоверие срещу правителството. Самото гласуване ще се проведе по установените правила 24 часа по-късно в сряда.

Вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков беше внесен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС на 15 юни и беше мотивиран с „провала на правителството във финансово-икономическата политика“. Тогава подкрепа за вота изразиха представители на „Има такъв народ“ (ИТН), ДПС и „Възраждане“.

В четвъртък ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ гласуваха заедно в полза на свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев от поста му. В петък вечерта от ГЕРБ предложиха дебатът да се проведе на извънредно заседание в неделя, а гласуването да се проведе в понеделник. Тогава зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов от „Демократична България“ обвини опозицията в това, че бърза, за да не може още депутати от ИТН да напуснат парламентарната им група и да гласуват в полза на правителството.

Пред журналисти в петък Ива Митева от ИТН призна, че „се бърза“ с вота на недоверие от страна на нейната партия. Тя посочи като причина това, че „колегите са подложени на огромен натиск“, за кеото обвини „Продължаваме промяната“ и в частност Кирил Петков. Малко по-рано шести депутат от ИТН Кирил Симеонов напусна парламентарната група, след като обяви, че не иска да гласува заедно с ГЕРБ и ДПС. В понеделник това направиха петима негови колеги, които казаха, че „мафията е пробила в ИТН“.

Кабинетът загуби подкрепата си от парламентарно мнозинство, след като Слави Трифонов изтегли ИТН от четистранната коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG