Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срам ме е, че гласувахме със системата". Още един депутат от ИТН напусна партията


Кирил Симеонов от "Има такъв народ"
Кирил Симеонов от "Има такъв народ"

Депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Кирил Симеонов стана шестият, който обяви, че напуска парламентарната група на партията. От парламентарната трибуна той каза, че е подкрепил свалянето на председателя на парламента Никола Минчев в четвъртък, но това е било действие срещу принципите, заради които е влязъл в политиката.

„Когато се видях със Слави Трифонов, той ме пита за какво съм там и за какво се боря. Казах му, че съм там, за да се борим срещу системата и статуквото. Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо“, каза още Симеонов, който малко по-късно потвърди напускането си пред журналисти в кулоарите на парламента.

Решението на Кирил Симеонов беше приветствано от депутатите на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България"
Решението на Кирил Симеонов беше приветствано от депутатите на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България"

Той каза, че решението му е продиктувано от „натрупване на неща“ и подчерта, че върху него не е упражняван натиск, не е получавал пари и не са му обещавани постове. Симеонов допълни, че ще подаде официално заявлението си за напускане на парламентарната група „при първа възможност“.

„Аз не съм се записал да гласувам с ГЕРБ и ДПС и да ги подкрепям“, каза още той.

През седмицата петима друга депутати на партията обявиха, че напускат парламентарната група, след като свалиха доверието си от Слави Трифонов и казаха, че "мафията е пробила ИТН".

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза пред журналисти, че парламентарната група на партията „остава стабилна“. Той добави, че Симеонов „остава наш приятел“. Йорданов повтори тезата си, че партията ще иска свалянето на правителството, тъй като то „се държи като ГЕРБ, а дори и по лошо“.

Преди дни той определи останалите депутати, които се отцепиха от партията за „предатели“, а министъра на спорта в оставка Радостин Василев за „мутра“.

Заседанието на Народното събрание в петък се води от изпълняващия длъжността председател на парламента Мирослав Иванов. Пред медиите той каза, че няма да се възползва от възможността, която му се дава от правилника на парламента, да заема поста в рамките на 14 дни, в които да се проведе нов дебат за председател. Той добави, че още през следващата седмица ще включи подобна точка в програмата на парламента.

В началото на заседанието в петък се стигна до сблъсък между депутати от парламентарните групи на ДПС и „Продължаваме промяната“, което принуди председателстващият Мирослав Иванов да даде почивка.

След подновяването на заседанието Иванов предупреди, че в случай, че сблъсъците в пленарна зала продължат ще отстранява депутати от залата.

Сблъсъкът между ДПС и „Продължаваме промяната“ беше предшестван от реч на лидера на проруската „Възраждане“ Костадин Костадинов, който нарече протестa в подкрепа на Никола Минчев в четвъртък организиран и съставен от „тази фашистка измет“.

„Това, което се случи в Украйна, не е невъзможно да се случи и в България“, каза още Костадинов.

В петък в парламента трябва да бъдат изслушани министрите на вътрешните и външните работи Бойко Рашков и Драгомир Заков. В същия ден трябва да стане ясно и кога ще се проведе дебатът, свързан с поискания от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството. Самото гласуване трябва да се случи 24 часа след провеждането на дебата. В четвъртък председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска дебатът да се проведе на извънредно заседание в неделя, когато да бъде обсъдена и процедура за избор на нов председател на парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG