Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-добрата рамка." ГЕРБ ще подкрепи френските предложения за Северна Македония


Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ ще подкрепи т.нар. френско предложение за Северна Македония, каза лидерът на партията Бойко Борисов . Той призова правителството на Кирил Петков да внесе решението в парламента, където според Борисов то ще бъде подкрепено от мнозинството депутати.

„Текстът действително е много добър. В него са включени всички опасения и страхове, и това, което касае България“, каза Борисов на брифинг в сряда. „Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият в социалните мрежи, да се прегръщат?“

Европейското предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Този вариант стана известен като „френско предложение“, защото идва по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

То цели да преодолее ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Ветото беше наложено през 2020 г. от правителството на на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Миналата седмица правителството на Кирил Петков прие решение, което предвижда всяко предложение на Европейския съюз по темата да се изпраща незабавно в парламента, който да взима всички решения. Във вторник на среща на външните министри на държавите от ЕС българският представител потвърди, че България няма да се произнесе по предложението, без да има решение на парламента.

Това се случи, след като „Има такъв народ“ напусна управляващата коалиция с мотива, че Петков води „двойствена политика“ към Северна Македония и така извършва „национално предателство“. Тези твърдения бяха опровергани.

Според Бойко Борисов мнозинството депутати в Народното събрание биха подкрепили френското предложение.

„Да си свика веднага МС, да даде предложение, да дойде в парламента. Като знам, че ДПС техен [евродепутат Илхан] Кючук е докладчик по темата Северна Македония и те в това отношение нямат мърдане от евроатлантизма, има огромно болшинство, заедно с „Да, България“. Не се страхувай, колега!“, обърна се Борисов към Кирил Петков.

„Продължаваме промяната“ досега не са съобщили дали ще подкрепят т.нар. френско предложение, но приоритет на Кирил Петков от началото на мандата му е подобряване на отношенията със Северна Македония. „Демократична България“ изрази положително отношение към предложението първа от всички партии в Народното събрание. ДПС беше единствената парламентарна партия, която критикува ветото, което България наложи върху началото на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС през 2020 г. Заедно с ГЕРБ тези три партии имат общо 176 депутати в парламента.

ИТН и „Възраждане“ са против предложението на Брюксел за решаване на спора. БСП не са съобщили как ще гласуват.

Президентът Румен Радев нарече предложенията на Френското председателство „най-добрите до момента“.

„Съгласен съм с президента Радев, че Френското председателство е дало най-добрата рамка. По-добра от тази не може да се направи“, каза Бойко Борисов в сряда.

В сряда е насрочено заседание на Комисията по външна политика в парламента, на което ще бъдат обсъдени т.нар. френски предложения. В Комисията вече е внесен проект за двустранен протокол между София и Скопие, който ще бъде обсъден от депутатите.

"Решението е в разговорите". Новият път на България и Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG